Arne Dagmalm är uppvuxen i Mjölby, där han tillbringade sina första 20 levnadsår. Efter militärtjänst i Linköping väntade studier i Lund, därefter arbetade han tre år som kemi- och biologilärare i Skåne innan flyttlasset gick till Finspång.
– Jag började söka tjänster, men det var en person före i kön som hade bestämt sig för Finspång. Men jag lyckades övertala honom om att flytta till Västervik istället, så jag fick lärartjänsten på Nyhemsskolan. Jag hade min mamma i Åby och svärföräldrarna i Mjölby, så vi ville hem till Östergötland, berättar Arne Dagmalm.
Han hade redan i tidig ålder upptäckt att det fanns en "spillevink" i honom och i Lund hade han medverkat i studentorkester och gjort en del spex.
– På Nyhemsskolan fann jag och musikläraren Bengt Almén varandra och vi startade julcabaret 1974. Det höll jag på med till 1990, när jag började på Bergska skolan, där blev det julrevyer fram till jag gick i pension 2011.
Men det är de klassiska nyårsrevyerna i Finspång som Arne är starkt förknippad med.
– Det började 1980 när Finspång firade 400 år. Då hade vi ett krönikespel, sedan sa dåvarande kommunalrådet Torild Lindvall att nu ska vi avsluta det här året med en nyårsrevy. Vi startade försiktigt och undrade hur det skulle gå, men vi fann publiken direkt, revybiljetterna tog slut eftersom det var sånt tryck, påpekar Arne Dagmalm.
Förutom när han spelade med Tjadden Hällström och var med i musikalen Annie get your gun under några år, var han med vid samtliga nyårsrevyer, mellan åren 1980 och 2010.
– Jag var med i 25 revyer. Det finns massor av roliga minnen, alla hjärtliga gliringar vi delade ut till Finspångsprofiler, framförallt ansvariga kommunalråd.
Arnes figur Lotorparn blev ett populärt, stående inslag under många år.
– Jag skrev manus ihop med Karl-Olov Karlstrand, han var så fyndig. Vi hade smånummer, som inte räckte till hela nummer. Då föddes Lotorparn, som tog upp vad som helst och lyfte fram profilerna i kommunen.
77-åringen är glad över att det blev en så stark tradition.
– Många kom troget, en del kom i frack och satt på första bänkraden varje år. Det kunde vara 3 000 personer som såg våra nyårsrevyer per säsong. Finspång är en underbar ort, lagom stor, alla vet vad som har hänt, menar Arne.
2007 utsågs han till Årets Finspångare.
– Det var stort, den utmärkelsen gick rakt in i hjärtat.
Han arbetade fram till 67 års ålder.
– De sista tio åren på Bergska var roligast. Jag kände mig trygg och min strävan var alltid att nå fram till alla i klassen. Jag har haft 5 000 skolelever under åren.
17 november lämnar han och frun Githa huset på Mandelblomsvägen. Efter 48 år i Finspång går flyttlasset till Öland.
– Vi skaffade fritidshus vid Färjestaden på Öland 1978, som senare blivit permanent boende. Vi har pendlat i 43 år, det blir jobbigt.
Vad är det bästa med Öland?
– Fridfullheten, den annorlunda naturen, grönskan, blommorna. Jag är botanist och älskar vilda blommor. Det kan vara tusentals orkidéer på Alvaret. Jag gillar skönheten i blommor, sedan är det en glädje att hitta de där exklusiva blommorna.
Arne har varit färdledare och guide när det gäller botaniska resor, både till Abisko i norr och på Öland.
Hur har de 48 åren i Finspång varit?
– Fantastiska, har alltid trivts med naturen, alla sjöar och promenadstigar. Kommer sakna alla vänner vi fått under alla år, konstaterar Arne Dagmalm.