Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skadegörelsen kostar miljonbelopp – utvecklingen oroar

Kostnaderna för skadegörelsen spräcker miljonvallen i Finspång. På tre år har kostnaderna tredubblats. Utvecklingen oroar ansvariga på kommunen. "Trenden måste brytas", säger Mikael Wallin (L), utbildningsråd.

Förskoleläraren "Annika" är en av dem som tröttnat på att städa gårdarna från glaskross, cigarettfimpar och misstänkta drogpåsar. "Utvecklingen känns olustig", säger hon.

Förskoleläraren "Annika" är en av dem som tröttnat på att städa gårdarna från glaskross, cigarettfimpar och misstänkta drogpåsar. "Utvecklingen känns olustig", säger hon.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-02-25 10:00
undefined
Förskoleläraren "Annika" är en av dem som tröttnat på att städa gårdarna från glaskross, cigarettfimpar och misstänkta drogpåsar. "Utvecklingen känns olustig", säger hon.

Gamla lasarettet, Dunderbackens förskola, Bergska på Ekmans väg och kommunhuset är platser som brukar utsättas för skadegörelse.

– Som vi kan se sker det inte vid fler tillfällen, men när det sker är det mer som förstörs. Det är fönsterkross, klotter och förstörda saker. Miljonen skulle kunna användas till mycket bättre saker, fortsätter Mikael Wallin.

Trenden oroar honom.

– Den är inte bra och måste brytas. Förskolepersonal ska ta hand om barnen, inte städa gårdarna.

undefined
Mikael Wallin, (L), utbildningsråd i Finspång, ogillar trenden med den ökande skadegörelsen i tätorten.

Mikael Wallin tror att kommunen kan bli ännu bättre på förebyggande arbete och trygghetsfrågor.

– Vi hoppas skadegörelsen kan minska genom ökad rondering av polis och väktare. Och att vi tänker annorlunda när vi bygger. Färre vrår och buskar att gömma sig bakom och mer rörelsestyrd belysning vid fastigheterna, utvecklar han.

Det pågår en detaljerad lägesstudie för ökad trygghet på Dunderbacken. Hit hör förbättrad belysning.

– Det kan även vara effektivt att stänga ner skolornas öppna wi-fi på kvällar och helger för att undvika att ytorna blir en samlingsplats.

undefined
Februari 2023. Omfattande skadegörelse på Bergska skolan. Fönsterrutor till ett värde av 100 000 kronor slogs sönder.

Enligt Susanne Pettersson, rektor på Dunderbackens förskola, har skadegörelsen ökat sedan i höstas.

– Det är cigarettfimpar, det bränns saker och gräs och det har hittats små påsar med okänt innehåll. Allt polisanmäls. Spåren vi hittar får oss att tro att förskolan har blivit ett tillhåll för ungdomar, säger hon.

För personalen skapar nedskräpningen onödigt merjobb. Inga barn släpps ut på lekplatsen förrän personal städat av området.

– Politikerna har visat intresse för att ta frågan och diskussionen vidare, och det känns bra, poängterar Susanne Pettersson.

undefined
Helene From, samhällsbyggnads- och säkerhetschef vid Finspångs kommun.

Helene From, samhällsbyggnads- och säkerhetschef, tar upp att samarbete är grunden i arbetet. Det kan handla om förstärkt belysning och röjning av sly till trygghetsvandringar med kommun, polis, tjänstemän och politiker i bostadsområden.

– Ett 50-tal kommunanställda rapporterar regelbundet klotter, skadegörelse, nedskräpning och bråk för att få en lägesrapport av Finspång. En bra metod för att tidigt se olika trender, typ klotter. När synpunkterna samlats in görs en åtgärdsplan.

Enligt Helene From präglas arbetet av både långsiktighet och snabba insatser.

– Vi har väktare som direkt kan flyttas runt för att prata med ungdomar. Lägesrapporten blir ett hjälpmedel när åtgärder ska sättas in.

undefined
Fönsterkross på kommunhuset i Finspång.
Karta: Finspångs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!