Ibland ser man dem parvis, vid andra tillfällen kan det vara en hel flock. Hornborgasjön i Västergötland är den stora samlingspunkten. Där kan det på en dag finnas upp mot 15 000 till 25 000 tranor. Det är en mäktig syn, men det är trevligt nog att se några enstaka tranor leta efter något ätbart ute på fälten kring Finspång.
De tranor man kan se i våra trakter kan redan ha mellanlandat vid Hornborgasjön och sedan dragit vidare. De kommer alla söderifrån, det kan man vara säker på.
– De flesta tranorna övervintrar i norra Tyskland, kring Rügen, andra ända nere i Spanien.
Det säger Lars Davner, en av Sveriges främsta ornitologer med 458 observerade fågelarter i Sverige. Det placerar honom på Tio-i-topplistan. Han bor i Stockholm och i ett torp i Björkvik. Han har tidigare arbetat på Norrköpings Tidningar.
– Det är två olika typer av tranor vi ser här. Antingen är de på väg norrut eller så ska de stanna här och leta efter häckningsplats, säger Lars Davner.
– De som flyger vidare kanske ska ända upp mot Sundvall eller Umeå och mellanlandarl här för att fylla på energi så de orkar med den fortsatta färden.
Lars Davner berättar att de unga tranorna ofta färdas flockvis. De har inte så bråttom utan kan bli kvar ett tag innan de flyger vidare. De äldre, som kommer parvis, har mer bråttom och stannar bara till för att ladda batterierna.
Det är en ståtlig fågel, 114–130 cm lång, med ett vingspann på 200–230 cm. Den är grå med svartvit hals och röd hjässa. I mars–april rastar som nämts stora skaror vid Hornborgasjön, där paren uppför en parningsdans med bugningar, hopp och trumpetande läten.
Här är det oftast på öppna fält vi ser dem, men när de sedan häckar söker de sig till myrar, sjöar och vattendrag med sanka stränder och hög vegetation.
Tranorna är vårens budbärare. Riktigt när de ska anlända vet man aldrig, men det sker ofta kring vårdagsjämningen. Men efter april ser man dem sällan. De har blivit föräldrar och är betydligt mer skygga. I höst vänder de åter söderut, även då med en paus vid till exempel Hornborgasjön.
I år är det också ovanligt mycket svanar ute på åkrarna. Lars Davner har förklaringen.
– När de har varit på väg norrut har de stött på sämre väder i form av snö och kyla. Då har de stannat här. Det är extremt många svanar i år. Nära vårt torp i Björkvik har vi sett flockar på 500 svanar.