Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu klarar han de "galna" hindren bland stenar och skog

Det är inte alltid det enklaste att ta sig fram till fots i skogen bland stenar, bergknallar och tät skog – Adrian Carlsson gör det på sin motorcykel.

I trial gäller det att inte sätta ned fötterna på marken, då blir det straff i form av prickar.

I trial gäller det att inte sätta ned fötterna på marken, då blir det straff i form av prickar.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-06-28 09:15

– Charmen med trial är att det inte går så fort, det handlar mer om balans och kontroll. Det är en häftig känsla att jag nu klarar hinder som jag tyckte var helt "galna" för några år sedan, berättar Adrian denna glödheta eftermiddag.

Han gör sig redo för ett av många träningspass i skogen bakom Sjömansängs återvinningscentral.

undefined
Att träna balansen till max är en bra förutsättning för att lyckas i trialsporten.

– Det är en fantastisk anläggning Finspong trial club har här. Dessutom har vi ett tält att träna i på vintern. Det finns inte många klubbar i Sverige som har så här bra förutsättningar, säger Adrian.

Ibland är vägen till Finspång inte så lång, i Adrians fall handlade det om en flytt från Söderköping.

– När jag skulle börja gymnasiet valde jag Curt Nicolingymnasiet. Jag ville bli elektriker och så blev det. Dessutom var möjligheten att träna trial under så här bra förhållanden en viktig anledning att vi flyttade till Finspång. Jag var ändå här så ofta och tränade.

undefined
"Jag vill bli så bra jag kan, landslaget är målet", förklarar Adrian.

21-åringen har höga mål med sin trialkarriär.

– Förutom alla pass i skogen kör jag även rätt mycket kondition och styrka. Det blir nio timmar i gymmet varje vecka. Jag vill bli så bra jag kan, landslaget är målet, förklarar Adrian. 

I trial gäller det att klara av olika sektioner utan att sätta ned fötterna i marken. Det optimala är att greja varje sektion på banan utan någon fotnedsättning, då blir det inga prickar. En fotnedsättning ger en prick, får man fem prickar på en sektion är det bara att avbryta och lägga fokus på nästa sektion. Fem prickar är maxantalet per sektion. Det är inte heller okej att luta sig mot träd eller liknande med knän eller övriga delar av kroppen.

undefined
Adrian Carlsson hanterar sin motorcykel med full balans i skogen.

– En hel tävling kan vara fem och en halv timme, med tio sektioner som körs tre varv. En sektion ska vara klar på max en och en halv minut. Fem och en halv timme är den totala tiden du får ha på dig, inklusive transportsträckor. Pajar "hojen" kan den tiden behövas och andra gånger hinner du käka lunch, förklarar Adrian.

Vad är det bästa med trial?

– Variationen. Trial har ingen fast bana som du tränar på varv efter varv, det finns alltid nya utmaningar och hinder att försöka klara. 

undefined
"Det är en häftig känsla att jag nu klarar hinder som jag tyckte var helt "galna" för några år sedan", berättar Adrian.

Adrian koncentrerar sig länge innan han drar på och forcerar både motorcykeln och sig själv upp på en bergknalle.

– Det är rätt högt och det gäller att bestämma sig, förklarar den unga trialtalangen med ett nöjt leende.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!