Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu kan hjärtpatienter behandlas redan i hemmet

FINSPÅNG
Tid är inte bara pengar. Tid är också människoliv. För att hjärtpatienter så snabbt som möjligt ska få rätt vård kommer ambulanssjukvårdarna själva injicera "propplösare" på patienter med kraftiga hjärtinfarkter.

Nu har ambulanssjukvårdarna Michael Svensson och Erik Emanuelsson möjlighet att ge rätt hjärtmedicin till patienten redan i hemmet.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Nu har ambulanssjukvårdarna Michael Svensson och Erik Emanuelsson möjlighet att ge rätt hjärtmedicin till patienten redan i hemmet. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2002-06-06 00:00
Nu i dagarna avslutas en internationell studie på 1.600 patienter med en ny teknik. Den nya tekniken innebär att ambulanssjukvårdarna redan i hemmet hos den hjärtsjuke tar ett 12-ledat EKG på patienten. EKG skickas sedan via mobil till hjärtintensivavdelningen, HIA, på lasarettet i Norrköping. Samtidigt sänds en signal som gör att läkarna hör när testet kommer. De kan då direkt läsa av patientens tillstånd och tala om vad som ska göras.

<b>Diagnos ger rätt medicin </b>
- Bara ett par minuter efter att vi skickat EKG ringer vi upp läkaren som då talar om vad vi ska göra och om vi ska injicera den nya medicinen, säger Michael Svensson.
Ambulanssjukvårdarna har i genomsnitt två hjärtpatienter om dagen i Finspång. Alla har inte nytta av den nya medicinen och tekniken. Det krävs att man hamnar inom rätt kriterier.
- Patienten får inte vara gravid, inte haft tidigare stroke och inte vara blödningsbenägen, säger Erik Emanuelsson.
Patienter som äter viss medicin kan inte heller erbjudas den nya medicinen och tekniken. Men för de patienter som drabbas av stora livshotande infarkter kan det göra en stor skillnad.
- Både vi och läkarna kan behandla patienten mycket snabbare. Tidigare var vi först tvungna att skjutsa patienten till akuten för att ta prover och sedan eventuellt vidare till HIA, säger Erik.
Det är syrebristen som orsakar värken och vid syrebrist dör musklerna. Eftersom hjärtat är en livsviktig muskel är det viktigt att så snabbt som möjligt tillföra syre.

<b>Alla får hjälp</b>
Självklart får även hjärtpatienter som inte kan dra nytta av den nya tekniken ändå hjälp.
- Syrgas får alla som har andningsproblem och ont i hjärttrakten, liksom patienterna även fortsättningsvis får Trombyl och nitroglycerin, säger Erik.
Den nya medicinen Metalys ingår i gruppen trombolyser som är det gemensamma namnet för "propplösare" och även om patienten inte kan få den nya medicinen kan de få en snabbare behandling på HIA, utan att först ta omvägen via akuten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om