Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu kan du söka friår från jobbet

Sedan den 1 oktober kan man lämna in ansökningar om friår till arbetsförmedlingarna runt om i landet. Till arbetsförmedlingen i Finspång har några ansökningar kommit in och några förfrågningar om friåret har gjorts.

- Vi har fått in en och annan ansökan och några har ringt och frågat om friåret, men jag kan inte säga hur många ansökningar vi har fått, säger Kenth Larsson, chef för arbetsförmedlingen i Finspång.  
FOTO: TITTI OLOVSSON

- Vi har fått in en och annan ansökan och några har ringt och frågat om friåret, men jag kan inte säga hur många ansökningar vi har fått, säger Kenth Larsson, chef för arbetsförmedlingen i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-10-08 06:00
Sedan 2002 pågår ett försök med friår i tolv kommuner i landet. Regeringen har förslagit att friåret från och med den 1 januari nästa år ska finnas över hala landet och det handlar då om totalt 12000 platser. Ännu har inget beslut fattats om friåret, men sedan den 1 oktober kan man ansöka om friår på arbetsförmedlingarna runt om i landet.
- Vi har fått in en och annan ansökan och några har ringt och frågat om friåret, men jag kan inte säga hur många ansökningar vi har fått, säger Kenth Larsson, chef för arbetsförmedlingen i Finspång.

Inga svar
Han kan inte heller ge så mycket allmän information om friåret eller vilka regler som kommer att gälla heller. Detta för att det ännu bara är ett förslag och att arbetsförmedlingarna ännu inte själva har fått någon information.
- Vi tar emot ansökningarna för det ska vi göra. Vi har inga svar att ge, men i mitten av månaden kommer det att dyka upp information, säger Kenth Larsson.
Han uppmanar de som är intresserade av att veta mer om friåret att läsa den information om det som finns på ams.se på Internet. Där finns också ansökningsblanketter.
Det är ännu inte heller klart hur många friårsplatser Finspång kommer att få. Det enda som är klart är att platserna kommer att fördelas utifrån hur många innevånare kommunen har.

Arbetsgivarens medgivande
Friår innebär att en anställd tar ledigt i tre till tolv månader samtidigt som en arbetssökande från arbetsförmedlingen går in som vikarie. För att kunna få ett friår måste arbetsgivaren medge det och man måste också ha varit anställd hos arbetsgivaren under de senaste två åren. Enligt regeringens förslag ska friåret ges en mer tydlig arbetsmarknadspolitisk inriktning, jämfört med de friårsförsök som nu pågår.

85 procent
Det betyder att de grupper som är prioriterade hos arbetsförmedlingen, som till exempel långtidsinskrivna, vissa invandrare och arbetshandikappade, ska få en större del av vikariaten. Enligt förslaget ska därför arbetsförmedlingen i första handplocka personer från dessa grupper, men arbetsgivaren har alltid möjlighet att säga nej till de förslag som arbetsförmedlingen lägger fram.
Den som tar ett friår får en ersättning som motsvarar 85 procent av den ersättning man får när man är arbetslös. Det innebär minst 320 kronor per dag och högst 621 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om