Den 14 februari kan den som ännu inte har tagit steget, få chansen att gifta sig när Finspångs församling håller i drop-in-vigsel.
– Jag tror att det kommer bli fint. Det är en förmån att vi har det här vackra slottskapellet i Finspång och det är ett lämpligt rum just för detta, säger prästen Kirsten Alm som tillsammans med Karl Magnus Hansson och Margareta Ridderborger kommer att vara vigselförrättare under dagen.
– Bröllopen blir större och större. Många kommer och säger att de inte har råd med ett stort bröllop och då struntar de i det. Det blir roligare såhär, att man kan komma dit och göra det, mamma och pappa får komma med och sen är det bra, fortsätter Kirsten Alm.
Hon genomförde drop-in-vigsel under alla hjärtans dag förra året, när hon arbetade i S:t Johannes församling i Norrköping. Flera par kom för att viga sig.
– Det var fruktansvärt roligt. Det var så fantastiskt att få fånga upp glädjen, spänningen, nervositeten och lättnaden efteråt. Varje vigsel var på riktigt. Det var inte alls någon drop-in-känsla, det var bara väldigt många på en gång, berättar Kirsten Alm.
De hade tidigare haft drop-in-dop och märkte att det var många som ville, men att den rätta tidpunkten aldrig hade blivit av.
– Ibland behöver man en push. Det är bra att vi här i Sverige kan erbjuda något riktigt gediget. En riktig gudstjänst, med musik och allt, festligt och högtidligt och ändå kan vi göra det ganska snabbt.
Det enda som behövs för vigseln är en hinderprövning från Skatteverket, som inte är äldre än fyra månader, samt att en i paret är medlem i Svenska kyrkan.
Från klockan 9 till 17 är brudparen välkomna och Kirsten Alm räknar med att kunna viga två par i timmen.
– Det är ett tajt schema. En av oss vigselförrättare har samtal med ett par och under den tiden har ett annat par vigsel. Dessutom har vi ett dop inbokat klockan två.
När paren kommer ska de lämna sina hindersprövningar och skriva in sig hos en kanslist. Då får de också veta vilken tid deras vigsel kommer att ske. Därefter får de träffa prästen för ett samtal om vigseln, hur de tänkt sig, vilka psalmer som ska sjungas och vilken musik de önskar. En fotograf kommer också att ta en bröllopsbild.
– Några kom ensamma förra året, för det fanns en vaktmästare och en fotograf som vittnen. Men man kan ta med sig sina vänner och föräldrar om man vill. Men vilken tid det blir vet man inte förrän man skriver in sig.
I år infaller alla hjärtans dag en lördag, vilket passar bra för en dag med drop-in-vigsel. Enligt Kirsten Alm sker de flesta kyrkliga bröllop sommartid.
– Alla hjärtans är mer en frieridag är en bröllopsdag. Men kanske att det är mer vanligt med borgerliga vigslar då.