Kommunen har fått närmare sju miljoner kronor till projektet på grusparkeringen vid Jonas Wenströms väg. Den privatägda tvätten var igång mellan 1946–1973 och lämnade efter sig föroreningar som utgörs av klorerade lösningsmedel.
– Nu ska marken saneras och vi beräknar att hålla på hela sommaren. Ledningar kommer stängas av och flyttas innan de mest förorenade massorna schaktas bort. Att åtgärden är prioriterad på länsnivå betyder att området är rejält förorenat. Dels ligger platsen i centrum. Dels rör kemikalierna på sig i marken och det vill vi förhindra, säger Madeléne Lundén, miljöstrateg på kommunen.
Vi har tidigare redogjort för att kommunen redan 2019 ansökte om 4,8 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket, via länsstyrelsen, för efterbehandlingsåtgärder. I somras begärde kommunen ytterligare två miljoner kronor för att genomföra hela insatsen.
Madeléne Lundén berättar att de kompletterande undersökningarna visar föroreningar i marken men inte i luften eller i vattenledningar.
– Materialet kommer inte köras iväg utan behandlas på plats. Vi pumpar ner ämnen i marken som bryter ned föroreningarna.
Uppskattningsvis 440 kubikmeter jord ska schaktas och saneras 2,5 meter ner i marken på en yta av 500 kvadratmeter. Hela undersökningsområdet – på parkeringen intill Jonas Wenströms väg – täcker cirka 4 000 kvadratmeter.
– Det är jätteskönt att vi är igång och har jobbet under kontroll. Vi har fått statlig hjälp till finansieringen och har en entreprenör på plats som är trygg med att genomföra saneringen, förklarar Madeléne Lundén.
Finspångs kommun har fler saneringsprojekt att ta tag i framöver. Ett ligger vid fotbollsplanen i Lotorp där man tidigare sysslat med träimpregnering och nyttjat stora mängder koppar, krom och arsenik. Ett annat större projekt är marken vid Reijmyre Glasbruk.
– Vi ser projekten som löpande och tar ett i taget. Våra undersökningar fortsätter, vi har en plan för åtgärdsmetoder och tittar vidare på hur vi ska lösa finansieringen, utvecklar Madeléne Lundén.
Trafiken på Jonas Wenströms väg tros inte påverkas i någon större omfattning i sommar.
– Framkomligheten kan bli begränsad. Skulle vi tvingas stänga gatan handlar det bara om timmar. Säkerheten går alltid först, säger Anders Svensson, mark- och exploateringsingenjör, på kommunen.