Nu har rehab stängt
Rehabavdelningen på lasarettet i Finspång har stängt. Nu finns bara en slutenvårdsavdelning med 16 vårdplatser kvar.- Det är dock inte detsamma som att just den personalen blir uppsagd, säger Rolf Hässler verksamhetschef på Närsjukvården i Finspång.
Att rehabavdelningen stängts är en konsekvens av landstingets neddragning. Nu hoppas verksamhetschef Rolf Hässler på att NiF ska få medel för att kompetensutveckla eller pensionera övertalig personal, cirka 25 stycken i nuläget. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Av en ekonomisk övertalighet på cirka 25 personer utgör undersköterskorna ungefär 14 stycken, säger Rolf Hässler.
Han påpekar dock att den ekonomiska övertaligheten inte automatiskt innebär att samma antal personer kommer att sägas upp.
- Det finns fortfarande stora osäkerheter, när det gäller exakt hur många och vilka personer som konkret berörs. Landstingsövergripande åtgärder, liksom övergripande åtgärder inom den östra länsdelen samt insatser för kompetensutveckling och särskild pension påverkar.
Rehab stängd
Ett konkret resultat av nedskärningarna är att rehabavdelningen på lasarettet försvinner. I fredags stängde avdelningen. Det som från början skulle vara helgstängning blev i stället permanent.
- Att rehabavdelningen har stängt, är inte detsamma som att just den personalen får gå, säger Rolf Hässler. Många av dem har lång tjänstgöringstid.
Med stängningen av rehab-avdelningen försvinner nio slutenvårdsplatser. Kvar på slutenvårdssidan - lasarettet - blir en vårdavdelning med 16 platser.
- På avdelningen kommer bl a bedrivas vård i livets slutskede, säger Rolf Hässler och där kommer även att finnas platser för rehabilitering.
Övrig rehabilitering ska ske på dagtid och bedrivas i hemmet.
- Vi sparar pengar på att inte ha dubbla vårdavdelningar kvälls- och nattetid.
Utbildning och pension
Nästa fråga att ta itu med är hur många och vilka som är aktuella för och intresserade av särskild pension samt utbildning. Att införa en vikariepool tillsammans med kommunen är ett annat uppslag.
Rolf Hässler hoppas att NiF ska få del av de medel som landstinget centralt avsatt för utbildning och pension. Diskussioner förs även med arbetsförmedlingen, men ännu finns inga konkreta besked.
Från fackligt håll delar man Rolf Hässlers förhoppning om att övertalig personal ska få möjlighet till kompetensutveckling eller pensionering i vissa fall. Från Kommunal sektion 15, som organiserar undersköterskorna, var det Berit Martinsson som förhandlade.
"Inte roligt"
- Det känns ju inte roligt att genomföra en förhandling som innebär att flera undersköterskor sägs upp, men det fanns inget alternativ, säger hon.
Berit Martinsson oroar sig för den dränering av kompetens inom landstingets som blir följden av uppsägningarna.
- I hela länet handlar det om ungefär 250 undersköterskor som landstinget gör sig av med. Det är synd att all den kompetensen försvinner, säger hon.
Om 4-5 år kommer det att bli brist på undersköterskor i och med stora pensionsavgångar, men just nu är det svårt att få underskötersketjänster, uppger Berit Martinsson.
- Därför vore det bra om personalen kunde finnas kvar. Vi jobbar hårt på att påverka landstinget så att personalen kan "övervintra" .