Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu har byarådet en strategi

LJUSFALLSHAMMAR
? Undersöka om affären kan bli filial till andra Ica- eller Rimi-butiker.
? Undersöka andra alternativ än det nuvarande Ica-konceptet.
? Kontakta små butiker på andra orter som varit i riskzonen för att läggas ner.
Det blev den konkreta strategin efter torsdagskvällens krismöte om affären i Ljusfallshammar.

Nuvarande handlare Christer Söderberg, som slutar till nyår, och förre, Göte Eliasson.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Nuvarande handlare Christer Söderberg, som slutar till nyår, och förre, Göte Eliasson. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2001-10-20 00:00
Byarådet i Ljusfallshammar ordnade på torsdagskvällen ett möte om affärens framtid, som samlade mellan 90 och 100 engagerade deltagare. LSK:s klubblokal var full med folk.
Handlarparet Christer och Elisabeth Söderberg lägger av vid årsskiftet. Deras förhoppning, som de delar med sina kunder, är att någon ska vilja ta över affären.
- Det finns en som är intresserad, sade Christer Söderberg, men inget är klart. Hur det ska bli beror på vad som händer, till exempel med leverantörer etc.
Christer tror på att det är fullt möjligt att driva en butik i Ljusfallshammar.
- Gjorde jag inte det skulle jag inte lägga ner energi på att försöka hitta en efterträdare.
Betydligt mer skeptisk var Hans Björkvall, köpmannarekryterare på Ica Handlarna Öst AB. Enligt hans uppfattning är en butik i den nuvarande formen inte realistisk. Underlaget håller inte rent ekonomiskt. Kunderna är inte längre lika köptrogna som förr.
-Jag låter negativ, men så är det. Vi ser det överallt, att de små butikerna inte överlever. På vår lista över köpmannakandidater finns ingen som vill driva en liten butik.

<b>Sund kalkyl</b>
Ica-handlarna är egna företagare, som äger sina butiker. De enskilda handlarna blir medlemmar i Ica-förbundet och samarbetar om inköp, leveranser, kundkort etc. Detta betalar man en avgift för. Men vem som helst blir inte medlem, det finns regler. Det viktigaste kravet är en sund kalkyl och att handlaren är duktig i sitt jobb - både praktiskt och teoretiskt.
-Det fungerar inte så att Ica kan skjuta till pengar till enskilda butiker, sade Hans Björkvall, som på en publikfråga också svarade att lägre inköpspriser till glesbygdsaffärer inte kan genomföras.
Med på mötet fanns också Anna Lindberg från länsstyrelsen och Hans Lindberg från Finspångs kommun, som informerade om vilka stödformer som finns. Båda betonade att de inte kunde ge några löften, utan i första hand ville höra hur tankarna går bland de berörda.
Kvällens tre gäster betonade mycket starkt att köptroheten i bygden är helt avgörande för möjligheten att ha kvar en affär. De som närvarade vid mötet uttryckte en stark vilja att stötta sin butik.
Byarådet och invånarna i Ljusfallshammar har inte gett upp hoppet ännu. Konkret utmynnade mötet bland annat i att man ska ta kontakt med Ica-butiker och eventuellt Rimi-butiker för att undersöka om butiken i Ljusfallshammar kan bli en filial.

<b>Alternativ</b>
Små butiker som haft samma problem finns bland annat i Hävla, Godegård och Zinkgruvan. Byarådet ska ta kontakt med dessa handlare för att få råd och tips. Hans Björkvall tipsade om alternativa koncept till "vanliga" Ica.
- Ica Meny servicehandel är ett koncept med mindre butiker som inte är knutet till samma program och aktiviteter som Ica. Det är lägre avgifter för handlarna, men samtidigt en högre prisnivå i butiken. Ica-kortet gäller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om