Efter otjänligt badvatten – nu kan man bada i Annsjön

Efter provtagningar uppmättes höga bakteriehalter i Annsjön. Finspångs kommun avrådde därmed från bad där tills vidare. Nya prover har tagits och nu är det okej att bada igen.

Vy över Annsjön vid Ljusfallshammar. Vattnet bedömdes en period vara otjänligt men nu är det okej att bada igen.

Vy över Annsjön vid Ljusfallshammar. Vattnet bedömdes en period vara otjänligt men nu är det okej att bada igen.

Foto: Håkan Andersson

Finspång2024-06-04 09:44

Annsjön ligger vid Ljusfallshammar i Finspångs kommun och är en uppskattad badsjö. Men under en period gick det inte att  bada där.

Förra tisdagen informerade nämligen kommunen om att man i provtagningar upptäckt höga bakteriehalter i Annsjön. Kommunen avrådde därför från bad i sjön. Man skrev också att nya provtagningar skulle att genomföras för att följa upp hur det utvecklas.

Det nya provet visade sig vara positivt i den mening att vattnet nu bedöms vara tjänligt. Denna vecka är det alltså okej att bada i Annsjön igen.

Vi frågade efter provet som ledde till larmet miljö- och hälsoskyddsinspektör på Finspångs kommun Sofie Widerdal om vad som orsakat de höga bakteriehalterna och fick svar via mejl.

– Det är svårt att säga vad den höga halten av bakterien Intestinala enterokocker i Annsjön beror på, men höga halter är ett tecken på förorening från exempelvis fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn, förklarade hon vid det tillfället.

Vattenprovet togs vid badplatsen på Ljusfallshammarsidan. Nu är det alltså okej att bada där igen.

Karta: Annsjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!