Nu finns bara en ambulans i Finspång nattetid
Nu har ambulansneddragningen i Finspång blivit verklighet. Sedan i går finns det bara en dygns- och en dagambulans här.- Det här blir en kraftig försämring. Folk förväntar sig att vi ska komma inom rimlig tid, säger Kenneth Bredström.
Sedan i går finns det bara en dygns- och en dagambulans mot tidigare två dygnsambulanser i Finspång. En kraftig försämring för Finspångsborna anser Jimmy Gustafsson, Erik Petersson, Maria Thorsell och Kenneth Bredström. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
På kvällar, helger och röda dagar finns det alltså numera bara en ambulans i Finspång.
Detta är förödande för Finspångsborna, menade ambulanspersonalen redan när förslaget lades fram och de tycker likadant fortfarande.
- Det här blir en kraftig försämring. Folk förväntar sig att vi ska komma inom en rimlig tid och folk som behöver hjälp tycker alltid att det går långsamt och nu kommer de att få vänta ännu längre, säger Kenneth Bredström.
Inse misstag
Folkbladet träffar honom och kollegorna Jimmy Gustafsson, Maria Thorsell och Erik Petersson. De har en gemensam förhoppning, att landstinget ska ändra sitt beslut.
- Vår förhoppning är att de ska inse vilket misstag det här är. Det här kommer inte att funka, säger Jimmy Gustafsson.
Åter igen tar de upp flera olika exempel på vad neddragningen kommer att innebära. Exempelvis påpekar de att den ambulans som tidigare var stationerad i Svärtinge nu utgår från en plats strax norr om Norrköping. Det blir alltså ytterligare väntetid för Finspångspatienten om den enda dygnsambulansen här är upptagen. De tar också upp vad som inom ambulanssjukvården kallas den gyllene timmen, vilket innebär att den skadade ska vara på sjukhuset senast en timme efter att larmet kommit.
- Trafikolyckor sker ofta på morgonen och kvällstid. Om det är två eller flera personer som är skadade kan vi inte åka i väg med en utan måste stanna på platsen tills nästa ambulans kommer och det kommer att ta längre tid när den ska komma från Norrköping, påpekar Erik Petersson.
"Vill hjälpa alla"
En ambulanstur mellan Finspång och Norrköping tur och retur tar mellan en och en halv timme och två timmar och till US i Linköping, dit alltfler ambulansfärder nu går, kan det ta upp till tre timmar.
- Man känner ofta att man måste hem igen fort eftersom det är tomt här, för man vill ju kunna hjälpa alla, säger Maria Thorsell.
Ambulanspersonalen är besviken på att Finspångs kommun och företagen på orten inte har kämpat för att den ena dygnsambulansen inte ska tas bort.
- Kommunen och företagen har inte stridit för det här, anser Maria Thorsell.
Inte förstått
Personalen tror inte att Finspångsborna har förstått vilken försämring den här neddragningen innebär.
- Det är många som blir förvånade över att vi åker till Norrköping och det är ju många år sen jourmottagningen försvann här, så jag tror inte att de har insett det här, säger Kenneth Bredström.
- Har man inte behövt ambulans tänker man nog inte på det heller, eller kanske är det så att det är så mycket neddragningar att folk inte orkar bry sig om allting, säger Maria Thorsell.