Finspångs drygt 10 000 hushåll får inom kort ett startpaket med en rulle med gröna plastpåsar och en påshållare att montera i diskbänkskåpet. Informationsbladet har redan sänds ut.
Sveriges regering beslutade att soporna från hushållen ska sorteras från och med 2021, men för några månader sedan sköt regeringen fram övergången till senast 2024.
– Sorteringen har varit väldigt efterfrågad länge av många. Det är en stor miljönytta att göra det. Vi hade avvaktat ganska länge med att välja system, men nu hade vi hunnit så långt i planeringen att vi inte vill vänta längre, säger Ulf Axelsson, avfallschef vid Finspångs Tekniska.
Det fanns två alternativ för Finspång. Antingen en brun tunna för det matavfallet eller att sortera i gröna påsen och fortsätta med en och samma tunna.
Finspång valde gröna påsen, tillverkad av hållbar polyeten (huvudsakligen återvunnen plast). Den håller ihop för transport och sortering.
– Det blir en snabb och enkel övergång för de boende. Enda svårigheten jag kan tänka mig är att det kan bli trångt under diskbänken för några, säger projektledaren Ulf Karlsson.
I gröna påsen får man slänga exempelvis matrester, bananskal, kaffesump och ofärgat hushållspapper, men inte vinkorkar, blöjor, mediciner, kattsand eller krukor.
Gröna påsen används redan i bland annat Linköpings och Valdemarsviks kommun, medan exempelvis Norrköping i stället använder olika kärl.
Finspångs sopor kommer att köras till Linköping. Via en optisk sortering kommer de gröna påsarna att i en biogasanläggning förvandlas till fordonsgas och gödsel, medan övriga sopor går till förbränning och blir till värme och elkraft.
– Vi bekostar transporten dit och bränningen av soporna till Linköping. Så ser marknaden ut, säger Ulf Axelsson.
På kort sikt är det billigaste alternativet och för hushållen kommer det inte att bli dyrare efter nyår.
– Vi har inte höjt taxan på många år och planerar inte att höja taxan nästa år heller, berättar Ulf Axelsson.
Årligen hämtas cirka 4 500 ton sopor hos hushållen i Finspångs kommun, varav 37 procent är matavfall.
Den som komposterar matrester själv får fortsätta med det, under förutsättning att det har anmälts till kommunens miljöenhet.
Insamling av förpackningar för återvinning (papper, glas, metall och tidningar) från hushållen sköts även i fortsättningen av FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.