Nu blir de projektproffs
FINSPÅNGDet ställs allt högre krav på projektledare på internationell nivå. Därför har man nu på Alstom sett till att tre av deras projektledare går en certifieringsutbildning i regi av IUC öst.
Patric Söderberg och Bengt Röring är säkra på att snart kunna titulera sig project manager professional, PMP, något som allt fler företag efterfrågar. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Project manager institute, PMI startade i USA för 25 år sedan, på senare tid har även några av de svenska storföretagen insett vikten av att ha certifierade projektledare.
<b>Stora projekt</b>
- Det handlar inte om att lära sig helt nya saker utan mer att lära sig ett nytt sätt att tänka och benämna olika saker i projektet, säger Patric Söderberg, en av tre deltagare.
<b>Åtskilliga miljoner</b>
Han har liksom kollegan Bengt Röring arbetat fem år som projektledare på Alstom och det är stora projekt det handlar om. Projekten varar i mellan nio månader upp till tre år och det rör sig om åtskilliga miljoner kronor.
- Det kan handla om att leverera turbiner till USA, då ska vi se till att det blir precis så bra som kunden har kontrakterat, så snart upphandlingen är klar ska vi knyta i hop projektet, säger Bengt Röring.
Projektledaren för certifieringen Erland Forsström är stolt över att vara med när den första certifieringen i Östegötland äger rum.
- Den 28 februari är det slutprov klarar de det, vilket jag är övertygad om att de gör, får de ett certifikat som är giltigt i tre år. Under de tre åren måste de delta i vissa kontinuerliga utbildningar för att få behålla certifikatet, säger han.
Som bevis på utbildningen erhåller de titeln project manager professional, PMP som kommer att stå på deras visitkort samt ett diplom. I Sverige finns i dagsläget endast ett hundratal certifierade projektledare, vilket i sin tur till stor del beror på de hårda krav som krävs.
<b>Helhetsansvar</b>
- Det handlar inte om projektledare som kokar kaffe direkt, utan det krävs närmare åtta års erfarenhet av jobbet, säger Erland Forsström.
I själva verket är de mer att betrakta som egna företagare i företaget med ett helhetsansvar för projektet. Nu blir de i och med certifieringen också ett konkurrensverktyg för sina företag, där det internationella trycket kräver allt högre kompetens.
Förutom de två manliga deltagarna finns också undantaget Saidhe Novin-Asklöf. Hon är ett undantag så till vida att det är en starkt dominerad mansvärld. Något som Erland Forsström hoppas snart kommer att ändras.
- Kvinnor är mer stresståliga och klarar kriser och ansträngda situationer bättre än män, de kan lära oss mycket, säger han.