Under december har fler blivit inlagda på sjukhus för vård av covid-19. Nya virusvarianter har upptäckts och dessutom har nya rekommendationer, där mer distans förespråkas, presenterats. Men december är också månaden då många äter julbord.
– Det har helt klart varit en del avbokningar, men än så länge har det ändå gått bra. Redan i slutet på november var det en del stora bokningar som försvann, säger Patrik Persson på Hugo Finspång.
Han berättar att de i år inte satsat alltför mycket på julbord och att de varit förberedda på att många skulle vara tveksamma till att gå ut och äta.
– Vi har främst haft företagsbokningar och det är lite så vi har marknadsfört oss också. En del av dem har valt att ta catering i stället. Vi har även varit helt öppna med vilka som har bokat samma sittning och då har nog företagen känt sig mer trygga med läget.
Även på Slottsmässen har de nya riktlinjerna känts av.
– Redan dagen efter beskedet var det flera som ringde och avbokade. Och även om vi har fått avbokningar så är det inte lika mycket som vi trodde att det skulle bli, säger Linda Hansen Jansson, Slottsmässen.
Hos dem är det mest företag som bokat av, medan de privata sällskapen fortfarande kommer. Men maten är redan förbeställd så det blir en hel del över.
– Det hoppas vi kunna lösa genom att till exempel erbjuda julbordslådor att kunna ta med till arbetsplatsen.