Följer fullmäktigeförsamlingen beslutet när de sammanstrålar i mars, blir sommaravslutningen 2011 den sista på Ekesjö skola. Pedagogik och ekonomi är det två stora orsakerna till beslutet.
- Vi har ett krav att säkerställa att alla elever i kommunen får den utbildning de har rätt till. Ekesjö skola är en liten skola med få personal och är därmed väldigt sårbar. Det är tveksamt om skolan i längden har den kompetensen, förklarar Ulrika Jeansson (S), utbildningsråd och fortsätter:
- Dessutom har skolan blivit dyrare.
"Tar ansvar"
Kommunalråd Anders Härnbro (S) menar att man genom att fatta detta beslut ansvarar för den delen av länet, inte bara just Finspångs kommun, som Ekesjö skola ligger i:
- Det här är ett sätt att ta ansvar för en levande landsbygd!
Medan Miljöpartiets representanter i kommunstyrelsen redan innan aviserade att de inte tänkt rösta som övriga majoriteten, velade Vänsterpartiets in i det sista. Men när beslutet väl skulle fattas, var de av samma åsikt som sina kollegor i (S). Stefan Carlsson (V):
- Pedagogiken är allra viktigast! I höst införs betyg från årskurs sex och kommunen vill införa språkval från samma årskurs. Det blir tveksamt om vi kan ge eleverna en likvärdig och bra undervisning då.
Anständighetskrav
Partikollegan Conny Lindgren lyfter fram att kommunstyrelsen redan för ett år sedan tog beslutet att se över skolans framtid.
- Men tyvärr har inte kommunikationen varit den bästa från något håll.
Allianspartiernas representanter anser att frågan borde fortsätta utredas:
- De borde få en respittid till nästa vår att se över möjligheterna till en friskola eller kommunal friskola. Sedan ett år tillbaka är det även möjligt att driva förskolan i den formen och det skulle kunna vara ekonomiskt försvarbart, säger Inge Jacobsson (M).
Han undrade även hur mycket kommunen egentligen kommer att spara in på att lägga ner skolan i längden.
- Vi har alla kostnader kvar. Det är ett anständighetskrav att ge dem möjligheten att starta en friskola!
Nu är nästa steg att upprätta ett samverkansavtal med Vingåkers kommun, dit de 17 eleverna kommer att bussas till skolan. Man ska besluta vilken skola eleverna ska gå på och även bestämma hur förskolan, som blir kvar, ska organiseras.
- Det är positivt att förskolan blir kvar. Den ska bli ännu bättre för de som går där och det blir en mötesplats för bygden, säger Stefan Carlsson (V).