Nu är flygklubben på rätt plan
FINSPÅNGNytt bogserplan. Kraftigt förlängd startbana.Finspångs flygklubb har luft under vingarna.- Det har känts motigt, men nu är det på väg åt rätt håll, säger klubbens ordförande Hans Wiklund.
Ordförande Hans Wiklund och pilot Kalle Edén före starten i planet. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag ska inte säga att det fanns planer på att lägga ner den, men det fanns tankar, säger Hans Wiklund, som själv var inne på att klubben skulle gå ihop med Norrköpings flygklubb.
För få medlemmar och för liten aktivitet för att verksamheten skulle gå runt både ekonomiskt och arbetsmässigt. Så var läget då.
- Det var neråt och negativt, säger Hasse Wiklund.
<b>Sålde plan - och köpte</b>
Det var i det läget som klubben bestämde sig för att sälja sitt dåvarande bogserplan, en Pawnee. Bogserplan är motordrivna, och som framgår av namnet bogserar de segelplanen upp i luften.
- Motorn på det planet var på väg att "gå ut". Nollning av en motor, som det kallas, går på 200 000 kronor.
Klubben sålde planet, vars värde då låg främst i instrumenten.
- Hela förra säsongen hade vi inget bogserplan. Någon gång hyrde vi plan från någon klubb i närheten. Annars var det inte mycket aktivitet här.
Men nu ska det bli ändring på det. I höstas hittade flygklubben ett bogserplan i Bromma, som man bestämde sig för att köpa. Förra helgen startade det för första gången från flygfältet.
- Det är ett tvåsitsigt PA22 Colt, som har haft en privat ägare. Innan ägdes det av en flygklubb i Sörmland.
En stor fördel med nyförvärvet är ekonomisk. Medan Pawneen kostade över 1 000 kronor per timme, går Colten på cirka 700 kronor. En anledning är att Colten är klenare, vilket innebär att det inte är lika bra på att bogsera tyngre segelflygplan.
Kostnaderna för bogserplanen beror inte i, som man kanske kan tro, på bränslet. Det är i stället de rigorösa kraven på kontroller och service som slukar pegar. Kraven finns naturligtvis av säkerhetsskäl. När det gäller själva segelplanen kan medlemmarna däremot göra jobbet själva.
<b>Svensexor</b>
Både medlemmar och gäster som flyger betalar en avgift per gång. Avgifterna varierar mellan 150 - 400 kronor.
När nu klubben åter har ett bogserplan kan man erbjuda mer flygningar. Förutom medlemsflygningar, kan det vara svensexor, födelsedagsfester, företag som bjuder sin personal, till exempel. Varje flygning kräver två piloter med certifikat. Dels segelflygpiloten, dels bogsören som tar segelflyget på släp upp i luften.
Fem olika bogsörer turas om på Finspångs flygklubb. En av dem är Kalle Edén från Norrköping.
- Sportflygare får inte ta betalt för sina flygningar, berättar han. Att få flyga är min ersättning. Det är ett utmärkt sätt att hålla kunskaperna vid liv. För flygkunskaper är färskvara.
Vartannat år måste Kalle och hans kollegor göra ett flygprov för att få ha kvar sitt flygcertifikat. Även segelflygpiloter måste förnya sina certifikat vartannat år.
Förutom nytt plan så håller klubben på att skaffa sig en ny bana. Eller rättare sagt förnya den de har.
- Flygbanan ska bli längre och därigenom blir det lättare för planet att bogsera även tyngre segelplan, säger Hasse Wiklund.
<b>Ta bort skog</b>
Man har gjort sig av med viss mark vid sidan av start- och landningsbanan och istället arrenderat ny mark som förlänger banan med 200 meter. Från 800 till 1 000 meter.
- Det är mycket jobb, bland annat ska vi schakta bort en kulle som finns på ena sidan av förlängningen och därmed få bort skog.
Arbetet har inletts, men det kommer att ta till nästa sommar innan det är klart, räknar Hasse Wiklund med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!