Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu är det full fart i Vuxenutbildningscentrum

FINSPÅNG
I snart tre månader har vuxenutbildningscentrum varit i gång. Nya rutiner har satt sig, samtidigt som man gör sig redo att möta nya utmaningar.

Andreas Torrestam och Roger Andersson läser kvalificerad yrkesutbildning.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Andreas Torrestam och Roger Andersson läser kvalificerad yrkesutbildning. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-11-13 00:00
Finspång
Mellan 200 och 300 elever är verksamma i vuxenutbildningen och fler blir det. Vid årsskiftet upphör Kunskapslyftet och i stället erbjuds de med kort utbildning rekryteringsbidrag.
- Vi har fått tre miljoner kronor från staten som under en utbildningstid på 50 veckor riktar sig till människor som har en kort utbildning, kanske bara grundskola, berättar Lars Philipsson rektor för Vuxenutbildningscentrum.

<b>Studieintroduktion</b>
Meningen är att människor som är arbetslösa eller riskerar att bli det ska motiveras att börja studera för att ha bättre chanser till ett jobb. Kunskapslyftet har varit riktat till olika utbildningar där eleven själv fått lösa försörjningsfrågan. Här erbjuds man ett rekryteringsbidrag på mellan 7000 och 9000 kronor baserat på tidigare årsinkomst.
- Ofta funderar folk på om de har råd att studera, nu slipper man tänka på den biten, åtminstone under de 50 veckor man har rekryteringsbidrag. I stället kan man tänka på vad det verkligen är man behöver för slags utbildning, säger biträdade rektor Stig Tell.

<b>Särskilda villkor</b>
För att få bidraget krävas dock att man inte har studerat under de närmaste fem åren och att man är mellan 25 och 50 år.
- En del av projektet riktar sig också till funktionshindrade, säger Lars Philipsson.
Både han och Stig Tell är överens om att det inte är alldeles lätt att hoppa från till exempel ett långt arbetsliv inom industrin till skolbänken.
- Det krävs att vi har en ödmjuk inställning för att det ska fungera för varje individ.
Intagningen kommer att ske löpande under 2003 och just nu pågår sökandet av elever. Lars Philipsson tror att pengarna kommer att räcka till drygt 50 elever.

<b>Full hus</b>
Men redan nu är Vuxenutbildningscentrum fullt, så fullt att eleverna som läser till behandlingsassistenter håller till på Bergska skolan.
- Jo visst kunde man ibland önska att lokalerna här var större, men i bland är varje rum fullt och ibland är det tomt på sina ställen. Det beror ju på att vi erbjuder många olika sätt att studera på, säger Lars Philipsson.
I Vuxenutbildningscentrum samsas öppet klassrum, lärarledd utbildning, närdistans- eller distansutbildning, kvalificerad yrkesutbildning, gymnasial- och grundläggande vuxenutbildning, svenska för invandrare och särskild vuxenutbildning.

<b>Högskolestudier</b>
I höstas började även samarbetet med högskolan i Örebro. Nu studerar åtta elever företagsekonomi samt nationalekonomi under högskolan, fast i Vuxenutbildningscentrums lokaler.
Intresset har varit så stort för den här typen av distansutbildning att det system med direktsända föreläsningar via bildskärm som var tänkt blivit ohanterligt.
- Det är inte bara vi som använder den här studieformen. Flera andra kommuner gör likadant och då skulle det bli för rörigt om föreläsningarna sändes direkt. Det skulle bli problem för elever och lärare att kommunicera utan att prata i munnen på varandra, berättar Stig Tell.


<b>Bäst med lärarnärvaro</b>
I stället gör man så att föreläsningen bandas på video och varje elev har möjlighet att titta på föreläsningen när det passar. Då kan man också spola fram och tillbaka om man tycker att man missat något. Sedan har man kontakt med lärare via telefon eller mejl.
- Det bästa är ju självklart att ha en lärare bredvid sig, men det är inte alltid det går och då får man göra det bästa av situationen i alla fall, säger Lars Philipsson.
Både personal och elever, eller kunder som de också kallas, är nöjda med Vuxenutbildningscentrum. Lokalerna är fräscha och det tycks som de flesta tycker att det känns bättre att studera i enbart "vuxna" lokaler.
-Tonåringar i all ära, men här är det nog lite lättare att hitta studiero, säger Stig Tell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om