Nu är det allvar
FINSPÅNGDet finns en stridsanda bland Kommunals medlemmar Det anser Berit Martinsson ordfröande i Kommunals sektion 15. Själv känner hon den.-Jag hoppas att det inte ska gå så långt som till konflikt, säger hon. Men det är stor risk.Precis som på andra orter ska Kommunala snart sätta igång med en namninsamlingskampanj i Finspång.
-Kommunal har krävt en löneökning med 5,5 procent , berättar Berit Martinsson. Vi blev erbjudna 3,2 procent, och sa nej. Det var ett skambud. Det avtal vi sa upp låg på 3,5 procent.
<b>Lägstalöner</b>
I Kommunals bud ligger också krav på höjda lägstalöner.
-Den som fyllt 19 år ska minst ha 14 000 kronor i månaden, säger Berit.
I Finspång är i dag lägsta lönen för outbildad i vården 12 400 kronor. Det är 400 kronor mera än det centrala avtalet ger. Ingångslönen för utbildade inom den kommunala vården ligger på litet drygt 13 500 kronor i genomsnitt.
- Ofta arbetar våra medlemmar deltid, påminner Berit Martinsson. Då kommer de inte ens upp till 12 400. Tänk dig att vara ensam med barn och ha en lön på omkring 9 000 i månaden!
<b>Bra förhandlingsklimat</b>
Hon anser att förhandlingsklimatet i Finspång är gott, så länge det handlar om de fast anställda. Med timanställda är det svårare.
Det är ett allmänt problem i landet att få arbetsgivarna att omvandla timanställningar till fasta jobb.
-Vi får alltid höra av arbetsgivarna att de inte har råd. Men det är faktiskt dyrare att ha timanställda än fast anställda. Det finns siffror på det, äge Berit Martinsson.
<b>"Billigare att anställa"</b>
Docent Paula Liukkonen har för Kommunal räkning gjort beräkningar på kostnaderna för tillsvidareanställda. I beräkningarna ingår inte bara lönen utan också kostnader som rekrytering, glapptid mellan tjänster, personalrörlighet, mde mera.
Att anställa en tillsvidareanställd kostar 4.125 kronor utöver lönen , medan den timanställde kostar hela 7.221 kronor, hävdar Paula Liukkonen.
"Osynliga kostnader"
- Det finns en hel del osynliga kostnader kopplade till timanställningar. Kostnaden blir mycket hög när man byter personal stup i kvarten. Att den var så hög blev en överraskning också för mig, trots att jag länge forskat kring liknande frågor, säger hon i en artikel på Kommunals hemsida.
<b>Pool</b>
För Berit Martinsson och henens kollegor på Kommunal i Finspång blir detta extra stöd i argumenten kring den personalpool som håller på att skapas inom vården.
- Vi har hela tiden sagt att det är bra med pool, men att den är för liten. Vi krävde 25 anställda i poolen, men det blev tio.
Att höja lönerna inom vården är en rättvisefråga, menar Berit.
-Kommunal har halkat efter i löneutvecklingen.
Men det är mer än så. Det handlar om framtiden inom vården.
-Det är verkligen dags att vi höjer statusen på vårdjobb och att ha bra lön är en del i detta. Om det inte blir attraktivt att jobba inom vården blir det kris om ett par år. Vi får inga sökande till vårdutbildningarna. Att ha bra, engagerat folk inom vården är jätteviktigt för alla i samhället. För att få det måste lönerna upp och det måste bli trygghet i anställningen.
<b>Namninsamling</b>
Medlare är inkopplade i förhandlingarna, men hur resultatet blir är det ingen som vet i dag, Berit Martinsson blir dock inte förvånad om det blir en konflikt.
-Jag hoppas inte det, men risken finns. Strejk kan det inte bli inom vården, men det går till exempel att genomföra övertidsblockad.
Än så länge är det dock andra metoder som gäller. Närmast planeras en namninsamlingsaktion i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!