Nu är de fler än någonsin
Naturskyddsföreningen i Finspång har aldrig varit större. I slutet av november hade kretsen 524 medlemmar. "Inte så dumt detta jubileumsår" kommenterar ordförande Bo Tufvesson i medlemsbladet Gärdsmygen.
Blomstervandring var en av Naturskyddsföreningens aktiviteter under året. Karin Oscarsson och Yngve Andersson samspråkade om fröspridningen hos skogsnävan, även känd som midsommarblomster. Foto: Gunnar Johansson/arkiv
Foto:
Antalet familjemedlemmar var 205, en ökning jämfört med tolv stycken jämfört med år 2004. Även det året ökade familjemedlemmarna, med 38 stycken. Från 167 år 2003 till 205 år 2004.
Antalet fullbetalande medlemmar har däremot sjunkit något, från 290 till 287. Alltså en liten minskning. Mellan 2003 och 2004 var det också en liten minskning på två medlemmar.
Familjemedlemmar och fullbetalande medlemmar, är också medlemmar i Svenska Naturskyddsföreningen centralt.
Jubileum
Finspångskretsen har fyllt 50 år i år. Det var nämligen i september 1955 som Finspångs biologiska förening bildades. 1989 blev föreningen godkänd som krets av Svenska Naturskyddsföreningen. 1997 bytte föreningen namn till Naturskyddsföreningen i Finspång.
I september i år firade föreningen sitt jubileum i Risinge prästgård. På en skärmutställning visades bilder och urklipp från de 50 åren. De cirka 40 gästerna avnjöt buffé, en historisk exposé av ordförande Bo Tufvesson, diabildsvisning från resor och utflykter som arrangerats under året, med mera.
Aktiviteter
Vad som står på Naturskyddsföreningens program under år 2006 presenteras inom kort. Vissa fasta inslag finns dock. Föreningen har till exempel ansvaret för skötseln av Holmsjöhultängen utanför Igelfors.
En handla miljövänligt-grupp finns också, som varje år diplomerar butiker som uppfyller vissa miljö-kriterier. Föreningslokalen Trumslagartorpet i närheten av Ölstadsjön sköts också av föreningens medlemmar.
På hösten brukar föreningen arrangera Naturens dag med bland annat tipspromenad, en tradition med uppåt 30 år på nacken. På försommaren är det blomstervandring, något som brukar innebära dokumentation av minst hundra arter. Om vandringen återkommer nästa år får vi se när programmet offentliggörs.