Birger Persson och Kent-Inge Fredriksson fortsätter sin populära serie om Finspångs lokala historia.
Denna gång stod Norrmalm i fokus och många besökare kom till Kulturhuset i torsdags när både en eftermiddags- samt en kvällsvisning presenterades.
Birger Persson inledde den historiska berättelsen vid Slottsvägen, där slottsfrun Augusta Ekman i slutet av 1800-talet lät uppföra en slottsmur eftersom hon stördes av den livliga trafiken på den gamla landsvägen mellan Norrköping och Örebro.
Sedan visades bilder från uppfarten till Norrmalm, där såväl charkuteriet som det gamla badhuset lyftes fram.
– Finspångs badhus började uppföras 1907 och året efter välkomnades allmänheten. Under mitten av 1940-talet nådde besökssiffran som högst med 17 610 besökare under ett år.
– 1967 revs badhuset och samma år invigdes Finspångs simhall, berättar Birger Persson.
Det gamla mejeriet uppfördes 1881 och 1961 upphörde verksamheten. Byggnaden brändes ner 1967.
Vi fick även en inblick i dåtidens profilers leverne. Ett exempel var ”Kalk-Sven”. Vi fick se hur mycket vybilder över ett område kan förändras på 100-150 år.
– Norrmalm är en av de äldre delarna av Finspång. Människor har bott här sedan stenåldern. På tomterna Kanalgatan 4 och 5 har man hittat stenyxor, säger Birger Persson.
Norrmalm är den yngsta av malmarna när det gäller namnet och fick sitt namn efter en pristävling i Östergötlands Folkbladet (dåtidens Folkbladet) 1930.
Området hade en vacker djurpark som på Auroras tid var inhägnat med ett högt staket, där hjortar, älgar, påfåglar och gäss samsades på samma yta.
Fiskartorpsvägen fick sitt namn efter en fiskodlingsanstalt och Varggropsvägens historia presenterades också. Enligt uppgift ska det ha funnits en varggrop i närheten, vid Metallverkens område.
Läs mer i måndagstidningen