Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nordiskt storfrämmande

FINSPÅNG
Nordiskt storfrämmande var det i går i Finspång. Chefer från de fem nordiska ländernas utrikesförvaltningar tillbringade några eftermiddagstimmar här.
- Vi ville skryta litet om den svenska bruksmiljön, det har de inte mycket av hemma, sade departementsrådet Greger Widgren.

Administrativa chefer från de fem nordiska ländernas utrikesförvaltningar besökte Finspång i går. De och deras medföljande personal fick bland annat se slottet.										FOTO: TITTI OLOVSSON

Administrativa chefer från de fem nordiska ländernas utrikesförvaltningar besökte Finspång i går. De och deras medföljande personal fick bland annat se slottet. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-06-20 00:00
De nordiska ländernas administrativa chefer inom respektive utrikesdepartement möts en gång varje år, enligt ett rullande schema. I år har turen kommit till Sverige.
- Huvudstäderna har alla sett, därför har vi som tradition att förlägga våra möten till andra orter, säger Greger Widgren, som är departementsråd på svenska UD.

<b>Bruksmiljön</b>
Administrationschefernas överläggningar äger rum i Vadstena, dit besökarna anlände på måndagen. Besöket i Finspång kom till på Greger Widgrens önskemål och han har planerat programmet tillsammans med Eva Elmberg, förvaltningschef på Kultur Fritid.
- Det är kul att visa något klassiskt svenskt, som bruksorten och i Finspång finns både den historiska och nutida bruksmiljön.
Kommunfullmäktiges ordförande Gun Axelsson bjöd på lunch på Slottsmässen och Finspångskännaren Birger Persson guidade. Bland annat besåg sällskapet Slottsparken och Aurorasviten på slottet.

<b>Nordiskt samarbete</b>
Bland de frågor som diskuterats i Vadstena kan nämnas ambassaden i Berlin, som Greger Widgren kallade ett exempel på praktisk nrdism.
- Alla de fem nordiska länderna har byggt ambassaden där tillsammans och det har varit mycket framgångsrikt och kan kanske upprepas på andar håll. Vi har lokalsamarbete på flera ställen, men Berlin är det enda med alla fem.
Schengensamarbetet, organisationsfrågor och konsulärt samarbete är andra frågor som ventileras.

<b>Island nästa</b>
- Konsulärt samarbete innebär, att om en svensk medborgare behöver hjälp på en ambassad utomlands, men Sverige inte har representation där, kan man vända sig till ett annat nordiskt lands ambassad, och vice versa.
I dag på eftermiddagen är mötet slut och gästerna lämnar Vadstena.
Nästa gång man möts, år 2002, blir det på Island.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om