"NÖK ska tillbaka på rätt väg"
Den gamla, framgångsrika tiden från 60- och 70-talet lär NÖK i Finspång få svårt att ta sig tillbaka till, men den affärsplan som konsumtionsföreningen nu arbetar på ska innebära att NÖK kommer in på rätt väg igen för att möta framtiden.- Jag är säker på att vi kan bli mycket bättre än vi är i dag. Vi ska bygga på det som vi är bra på och ta bort det vi är dåliga på. Långsiktigt ska vi också bli större. Jag kan inte se annat än möjligheter, säger ordföranden Hans Karlsson.
NÖK:s ordförande Hans Karlsson (till höger) pratade om föreningens framtid hos Pensionärernas s-förening. Han mötte där flera NÖK-medlemmar, men mötte även kritik. På samma sida om bordet sitter Helge Backman, Lars Andersson och Nils Fredriksson och mittemot Hans syns Runo Lindvall. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM
Foto:
NÖK har haft klena och stormiga år som kulminerade i höstas när vd:n Lars Andersson fick lämna sin post. Nu satsar styrelsen på att vända skutan mot lugnare vatten. NÖK i allmänhet och Viberga i synnerhet ska utvecklas så att kunderna hittar tillbaka, känner igen sig och får de varor och den service de vill ha.
Mångmiljonminskning
- Försäljningsmässigt har vi den senaste tioårsperioden minskat omsättningen med 100 miljoner kronor. Det beror på två huvudfaktorer. Den ena är att det byggs upp stormarknader runt omkring Finspång, den andra är befolkningsminskningen i kommunen, förklarar Hans Karlsson.
De senaste åren har den negativa trenden vänt, men det beror i första hand på att NÖK tagit bort personal och timmar, något som Hans Karlsson är införstådd med att det inte går att fortsätta att göra hur länge som helst.
- Vi måste försöka hantera att få in rätta priser och produkter och rätt bemannig i timmar på rätta tider, hävdar han.
Få med de anställda
Han konstaterar att NÖK-revisorernas kritik är ett tecken på att föreningen inte fungerat nöjaktigt internt. Nu gäller det att ta sig ur den fällan, reda upp det som varit dåligt och gå framåt.
- Det är viktigt att vi lyckas få med alla som arbetar inom NÖK på hur vi ska agera. Det kan bli tungt och jobbigt, men om vi inte får ett bra utfall på affärsplanen drabbar det alla i Finspång.
Sapa inhyrt
Sapa i Finspång har hyrts in som ett instrument för att titta över verksamheten.
- Sapa har många olika områden, säkert 25-30. Ett område företaget är bra på är hur man bygger om, bygger till och renorverar. För varje dag som går är jag övertygad om att vi gjort ett rätt val som hyrt in Sapa, säger Hans Karlsson.
Hans Karlsson har insett att såväl Östermalmshallen som Bergslagshallen är viktiga grundstenar i nybygget.
- Jag förstår också hur viktig Sonstorpsbutiken är. Jag har kommit underfund med att den inte bara är viktig som butik, utan att den också är ett nav för hela Sonstorpsregionen, anser han.
Helge Backman gav Hans Karlsson rådet att jobba för att återinföra återbäringen som ett led i att få tillbaka kunder. Hans höll med och sa att han vill sträva mot det målet.
Bernt Bergholm undrade när ordet Coop står på Vibergas väggar.
- Om det kommer att stå Copp, så bestämmer vi det själva, ingen annan ska göra det, svarade Hans Karlsson.
Han fick ta emot ett antal negativa och positiva omdömen om situationen på Viberga. En del av kritiken och tipsen får kanske genomslag.
- Efter semestern drar vi gång nystarten, förklarar Hans Karlsson.