Niondeklassare söker utbildningar via nätet
För första gången får niorna i år göra sina gymnasieval via nätet istället för på blanketter. Vid tre tillfällen i januari står därför datasalarna på Bergska skolan öppna för dem som vill ha hjälp med sina ansökningar.
Pierre Edlund och alla andra nior i länet gör sina gymnasieval via nätet. Han tog med sig mamma Maria Edlund till Bergska skolan för att göra sina val och när några funderingar dyker upp finns hjälp att få av studie- och yrkesvägledaren Anna Lindell. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
I tisdags var det första tillfället och även om inte anstormningen av elever och föräldrar var enorm så dök det i alla fall upp några stycken under Folkbladets besök. Pierre Edlund var en av eleverna som höll på att fylla i sina val tillsammans med sin mamma Maria Edlund.
- Jag har sökt brottargymnasiet i Arboga, berättade han.
Krångligt
Dit är det riksintag och därför har hans ansökan redan skickats in via blankett tidigare, men nu måste det också skrivas över i det nya datasystemet. Pierres andrahandsval ska också skrivas in.
- Han har sökt flera utbildningar på Bergska och en i Norrköping också. Det var krångligt när man skulle fylla i när det gäller riksintag så det var tur att vi fick komma hit, men annars är det här jättelätt, tycker Maria Edlund.
Eleverna har den här månaden på sig att göra sina val. Under hela perioden kan de gå in och ändra dem om så önskas. De val man gjort måste skrivas ut på ett kvitto som föräldrarna ska skriva under.
- Det här är ett system med många fördelar. Man kan följa sökprocessen, både skolan och elever kan gå in och titta vad man sökt och eleverna kan själva gå in och titta vad man har blivit antagen till sen. Det underlättar också handläggningen. Förut fick studie- och yrkesvägledarna in blanketter som de skulle koda och sedan skicka till Norrköping där de fick sitta om knappa in dem, säger Bergska skolans rektor Anders Wiklund.
- Det är första gången det används så det är att spännande att se om allt kommer att fungera för gör det det så är det här är ett suveränt system, tillägger han.