Nio av tio stressade bland kommunanställda
En jämnare könsfördelning i kommunala jobb vore bra.De flesta trivs på jobbet.En majoritet är negativa till det individuella lönesystemet.Det är några av slutsaserna av en kommunal enkät.
Personalchef Ingrid Lindbom och personalstrateg Stig Karlsson på Finspångs kommun redovisar den nya jämställdhetsenkäten. Foto: Andreas Skogh
Foto:
- Det är vi politiker i jämställdhetsutskottet som beställt enkäten inför att vi ska göra en ny jämställdhetsplan nästa år, sade Conny Eriksson (s) ordförande i utskottet.
Utskottet har begärt att få genomföra en jämställdhetsdebatt i fullmäktige i augusti, också detta ett led i arbetet med jämställdhetsplanen.
Enkäten bland personalen ska presenteras för kommunens jämställdhetsombud, för de olika förvaltningarna och för politikerna i kommunstyrelsen.
- Vi gjorde en liknande enkät 2003, berättar Stig Karlsson, som har sammanställt och analyserat svaren. Den enkäten och JämO:s enkät ligger till grund för den vi gjort nu.
Trakasserier
Frågorna i enkäten handlar om arbetsmiljö, trivsel, hot och våld, sexuella trakasserier, löner och kompetensutveckling med mera.
- I vissa fall ger svaren på frågorna upphov till nya funderingar, säger Stig Karlsson. Till exempel har nio procent uppgivit att de inte kan ta upp problem med sin chef och de flesta är män. Varför det är så vet vi inte.
Av rapporten om enkäten framgår att en majoritet tycker att arbetsmiljön passar båda könen, både ur psykisk och fysisk synvinkel. En överväldigande majoritet av dem som svarat på enkäten, tycker att arbetet är varierande. Samtidigt är det så många som 89 procent av kvinnorna och 84 procent av männen som upplever stress i arbetet.
Fysiskt tungt arbete förekommer i traditionella kvinnojobb som kökspersonal, vårdbiträden, lokalvårdare och personliga assistenter. Dessa har ont i kroppen av arbetet, främst lokalvårdare. Däremot har ingen brandman sagt sig ha ont i kroppen p g a arbetet. Om man lägger ihop faktorerna stress, tungt arbete och ont i kroppen av arbetet så är det främst förskolepersonal som lider av detta.
Våld
Våld och hot om våld drabbar bara ett fåtal yrkesgrupper, men det drabbar många inom dessa grupper. Det är främst vårdare/skötare, vårdbiträden, personliga assistenter, sjuksköterskor, men också brandmän. Våldet och hoten kommer från klienter och har oftast en bakgrund i psyksik sjukdom.
- Det gör problemets vårt att åtgärda, påpekar Stig Karlsson, kommunen kan ju inte sluta ge vård och åt dessa personer. Att inte arbeta ensam kanske kan vara ett sätt.
De fall av sexuella trakasserier som inträffar riktar sig mot kvinnor. Däremot framgår inte om trakasserierna utförts av kvinnor eller män. De allra flesta fallen utförs av klienter eller kunder, inte av annan personal.
Trivsel
97 procent trivs på jobbet. Å andra sidan har nio procent avstått från att svara på frågan, utan att det framgår varför. Personliga assistenter är den enskilda yrkesgrupp som trivs sämst. I analysdelen påpekas att trivsel inte är detsamma som att det inte finns problem.
Så många som 70 procent av de som svarat på enkäten tycker att det vore bra med en jämnare könsfördelning på jobbet. Men det är få som själv vill gå i bräschen. 60 procent anser att kvinnor och män inte har lika möjligheter till arbetsuppgifter som betyder högre lön och karriär. Färre kvinnor än män anser att de får kompetensutveckling.
Endast 18 procent tror att det är lika lön för likvärdigt arbete, 50 procent tror att det inte är det medan 32 procent inte vet. Det är ungefär dubbelt så många kvinnor som män som anser att det finns skillnader i lön och förmåner mellan könen.
Det finns starkt kritik mot det individuella lönesystemet bland "de på golvet" medan chefer är positiva.