Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nio av tio äter för lite frukt och grönt

Nio av tio i Finspång äter för lite frukt och grönt.

FINSPÅNG2011-05-16 03:00

Det visar en ny sammanställning som Statens folkhälsoinstitut tagit fram i samband med satsningen "Ett friskare Sverige", som pågår över hela landet.

Goda matvanor förebygger övervikt och cancer samt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och högt blodtryck. En låg konsumtion av frukt och grönsaker är enligt världshälsoorganisationen (WHO) den sjunde vanligaste orsaken till för tidig död.

Fem gånger
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter frukt och grönsaker minst fem gånger per dag, totalt ett halvt kilo. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

I Finspång äter 90 procent för lite frukt och grönt. Endast tio procent når upp till rekommendationen.

- Genom att äta mycket frukt och grönsaker ökar vi möjligheterna att må bra samtidigt som vi motverkar flera vanliga sjukdomar, säger AnneLie Johansson, folkhälsovetare på landstinget i Östergötland, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om