Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till privat äldreboende

Inget äldreboende i Finspång ska entreprenadupphandlas. Inte heller ska någon ytterligare utredning ske.
Det beslutade fullmäktige vid sitt möte i tisdags. Men inte utan debatt och reservationer.

FINSPÅNG2005-01-27 06:00
Tidigare har både socialnämnden och kommunstyrelsen tagit samma beslut. Vid båda tillfällena reserverade sig de borgerliga mot beslutet, liksom vid fullmäktige.
Bakgrunden är att kommunfullmäktige har gett socialnämnden i uppdrag att undersöka möjligheterna att entreprenadupphandla ett äldreboende i kommunen.

Göra klart
Socialförvaltningen kom fram till att någon upphandling inte skulle göras. Man åberopade en rapport från socialstyrelsen. Den visade bl a att det inte finns entydiga svar vad gäller skillnad mellan privat eller kommunal äldreomsorg.
Tjänstemännen på kommunstyrelsekontoret ansåg inte att utredningen var tillräcklig. Därför föreslog ks-kontoret att fullmäktige skulle besluta att kommunstyrelsen skulle ta över och göra färdig utredningen.
Majoriteten i både socialnämnden och kommunstyrelsen höll med om socialförvaltningens uppfattning. De borgerliga ledamöterna i bägge församlingarna reserverade sig. Bäddat för debatt i fullmäktige alltså. Och det blev det.
Socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s) inledde.
- Det finns ingen anledning att utreda detta mera, ansåg han. Nästa steg är att välja att lägga ut ett boende på entreprenad, men större delen av nämnden vill inte göra det.
- En tredjedel av kommunerna i landet har entreprenader, mycket få kommuner av Finspångs storlek har gjort det. I länet är det förutom Linköping och Norrköping, bara Mjölby som har gjort det. Och under den tiden som de haft ett äldreboende på entreprenad har kostnaderna ökat 22 procent, medan våra har ökat med sex procent. Trots att Finspång har fler invånare över 65 år än Mjölby.

Inte imponerade
Conny Eriksson ansåg vidare att lägga ut boende på entreprenad skulle skapa stor oro, både bland personal och de äldre.
Hans meningsmotståndare var inte imponerade. Denny Lawrot (c) ansåg t ex att talet om att inte vilja skapa oro rimmade illa med det tidigare förslaget att lägga ner Hällestadgården.
- Man behöver ju inte lägga ut ett boende som finns, man kan skapa ett nytt. Det finns kö, det är många som vill ha en plats på något äldreboende.
Larseric Ramlöv (fp) ansåg att entreprenad i första hand inte handlar om att få ner kostnader. Utan om att få olika typer av boenden. Han tyckte inte att exemplet Mjölby sa något alls.

"Lösryckta siffror"
- Det finns inget belägg i Connys siffror om att det är ett enda boende som ökar kostnaderna med 22 procent. Jag unnar personalen fler arbetsgivare att välja ibland.
Carl Gustav Mörner (m) instämde i kritiken av Mjölbysiffrorna.
- Vi vet inget om bakgrunden, detta är bara lösryckta siffror.
Ing-Marie Arwidsson (kd) ville också se ytterligare utredning.
- Vi vet att äldreomsorgen fungerar bra på många sätt. Men vi är inte nöjda med underlaget. Att bara citera ur en rapport är inte att utreda. Vi vill belysa detta grundligare.

"Ingen kö"
Conny Eriksson bemötte påståendena om kö till äldreomsorgen. Enligt honom klarar Finspång att erbjuda plats inom tre månader till dem som fått en biståndsbedömd plats.
- Det finns ingen kö. Och man måste gå efter biståndsbedömning, om det räckte med att man vill flytta till ett boende skulle hela kommunens budget gå åt.
Beslutet i fullmäktige blev alltså att inte utreda vidare. Därmed är frågan om äldreboende på entreprenad slutdiskuterad - för den här gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om