Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till kvotering

FINSPÅNG
Birgitta Staaf är politiskt aktiv för Moderata Samlingspartiet i Finspång. Hennes tankar och funderingar kring kvinnliga politikers villkor skiljer sig inte så mycket från Vänsterpartiets Elisabeth Rehns som man skulle kunna tro.

Kvinnor måste lära sig att säga nej för att orka med politiken tycker moderaternas Birgitta Staaf.	
FOTO: TITTI OLOVSSON

Kvinnor måste lära sig att säga nej för att orka med politiken tycker moderaternas Birgitta Staaf. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-04-02 00:00
Men visst finns det skillnader. För även om det har gått drygt 80 år sedan vi fick allmän och lika rösträtt tycker Birgitta Staaf att det finns mycket kvar att göra. Fast på ett annat sätt.
- För det första så tycker jag att det var förinnerligt väl att vi fick lika och allmän rösträtt till slut. Sedan när det gäller att vara kvinna inom politiken så är det i mångt och mycket upp till oss själva hur vi blir bemötta, säger hon.
Fast det är klart, tillägger hon, att männen är inte vidare bra på att lyssna på oss kvinnor.

<b>Kompetens bakom val</b>
Men att kvotera in kvinnor i politiken tycker hon inte är någon bra väg att gå.
- Nej! det tycker jag verkligen inte. Det måste vara kompetensen och intresset som styr valet, inte om man är man eller kvinna, säger Birgitta Staaf.
Själv har hon fått sitt intresse för politiken genom arvet och miljön, utan att det legat någon speciell händelse bakom.
- Vi har alltid pratat politik hemma, redan när jag var barn och sedan med min man som också varit politiskt aktiv tidigare, säger hon.

<b>Ömsesidig förståelse</b>
Att både mannen och kvinnan i ett förhållande har ett politiskt intresse tror hon underlättar för kvinnorna inom politiken.
- Då finns det en förståelse för hur saker och ting fungerar och hur mycket tid det tar. Att vara politiskt aktiv kvinna kan ju många gånger innebära ett dubbelarbete, lite beroende på hur högt upp i politiken man befinner sig, säger Birgitta.
Att det beror på kvinnorna själva hur de har det är något som återkommer när Birgitta funderar på framtiden.
- Vi kvinnor måste synas och höras mer och framför allt ska vi inte ge oss så lätt, säger hon.

<b>Våga säga nej</b>
Några förutsättningar för att man som kvinna ska orka arbeta politiskt tror Birgitta är att kvinnor måste lära sig att säga nej.
- Vi har alldeles för svårt att säga nej och det leder till att vi tar på oss alldeles för mycket, det ena uppdraget efter det andra. Det är klart att när man är intresserad av en fråga så vill man ju ta reda på så mycket som möjligt och engagemang är inte fel. Men det kan lätt bli för mycket, säger Birgitta.
Källor: Nationalencyklopedin, Demokratitorget och Folkmakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om