– Förra veckan låg det också en massa blöjor utanför behållarna. Det här är verkligen inte trevligt, säger en person som blivit vittne till hur återvinningsstationen på Dunderbacken ofta ser ut som ett sopberg.
Det här är dock inget nytt. Nedskräpningen på området kring kärlen för glas och papper har varit en följetong. Vi har tidigare vid flera tillfällen berättat om problemet. I oktober 2014 klagade hyresgäster på att containern för pappersinsamling använts som sopstation. Där utanför hittades såväl trasiga möbler som vitvaror och porslin. Följden blev att Förpacknings- och tidningsinsamlingen , FTI, som ska ansvara för tömning och städning hotade med att ta bort containern eftersom bortforsling av grovsopor inte hör till ansvarsområdet.
I november förra året kom klagomål på att det låg grovsopor utanför sophusen. Orsaken var framför allt att fastighetsägaren, Fiskeby Fastighets AB, valt att låsa dem. Då grep bygg- och miljöenheten in och krävde att fastighetsägaren vidtog åtgärder.
Nu i veckan kom alltså nya påpekanden om nedskräpning vid återvinningsstationen. Ett besök där visade ett växande sopberg. Stora emballage, en sänggavel, en madrass och svarta proppfulla sopsäckar, flera av dem öppna, var en del av det som låg utanför behållarna. Allt i en enda röra.
– Där finns det ju barn som leker också och det kan vara farligt, tillägger personen som vi pratat med.
Marken som återvinningsstationen är placerad på ägs av kommunen. Men även den här gången är det, FTI, som har ansvaret för tömningen och renhållningen.
Magnus Sandström, regionchef på FTI, känner väl till problemet.
– Jag har precis fått in bilder från städarna innan de snyggade upp där nu och det ser fruktansvärt ut. Men det har nog ändå blivit bättre på senare tid. Tittar jag på uppgifter från januari i år och framåt har det bara varit så här illa vid fem, sex tillfällen och det städas två gånger i veckan, konstaterar han.
Trots det är Magnus Sandström bestört över att det finns folk som sätter i system att slänga grovsopor vid återvinningsstationen.
–De vet att någon tar bort det till slut. För även om vi inte har ansvaret för att forsla bort soporna, så har vi ett ansvar för att se till att det är snyggt på stationen. Och då blir det vi som gör det. Vi får hoppas att det här är en tillfällig större nedskräpning. Om problemet fortsätter, då stänger vi stationen, säger han.