Naturreservatens dag i Magnehult
FINSPÅNGI helgen har det varit naturreservatens dag för andra året i rad i Magnehult. Gratis guidningar erbjöds både i Magnehult och i flera andra naturreservat i Östergötland.
Linnea Botvidsson hittade en fjäder från en uggla eller hök under vandringen i Magnehult.
Foto:
<b>Utveckla lövskogen</b>
- Syftet med naturreservatet är att bevara och utveckla lövskogen med dess rika växt- och djurliv, säger Rolf Wedding.
Lövträden tål inte skugga utan kräver ständig skötsel i form av att röja bort andra träd som till exempel granen.
Det är framförallt lavar och mossor som trivs i den fuktiga miljön runt Magnehult. De stora rariteterna i reservatet är de annars så sällsynta aspfjädermossorna och lunglavarna. Rolf Wedding förklarar att aspfjädermossan växer allra helst på lönn. Lunglaven är den andra särskilda sällsyntheten i Magnehult. Den har fått sitt namn från att den ser ut som en lunga.
<b>Värdefullt naturområde</b>
- Hittar man en lunglav vet man att det är ett värdefullt naturområde, påpekar Rolf Wedding.
Han visar också sin favoritmossa, som kallas glansmossa eller trubbfjädermossa med ett finare namn. Den har fått sitt namn av att den växer längst ner på trädet och är glansig.
- För att veta vilka arter som ska skyddas ska man leta efter signalarter. De visar att det är stor chans att hitta andra sällsyntheter som är värda att bevara, betonar Rolf Wedding.
Mellan de båda guidningarna förevisades också en modell av kolmilan i Magnehult av Allan Jakobsson från föreningen skog- och ungdom.
Erna Marquardt från Naturskyddsföreningen, Finspång, var också på plats och visade bland annat upp några av sina uppstoppade ugglor.
Bland annat en berguv som definitivt är störst av ugglorna i våra trakter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!