Finspångsbon Nathalie Then, 36, har länge reagerat på att det ofta klagas på ungdomar – exempelvis i sociala medier – som kör A-traktorer (hette tidigare EPA, ett ord som många fortfarande använder om fordonet).
– Många tycker att ungdomar som kör EPA-traktor bara är i vägen och stör. Men det finns inget att göra för ungdomar, varför gör man inget åt det? undrar Nathalie.
Nu har hon själv tagit initiativ och lämnat in ett E-förslag till kommunen. Där hänvisar hon till en satsning i Luleå, en EPA-fritidsgård, där ungdomar, med eller utan A-traktor kan vistas.
– Det finns lyckade satsningar både i Luleå och i Småland. En samlingsplats i form av kombinerad fritidslokal och verkstadshall, där det finns möjlighet att låna verktyg och mecka med bilarna. Det skulle kunna bli en naturlig mötesplats för ungdomarna och få bort dem från bostadsområden, där de upplevs störande, menar Nathalie Then.
15-åringarna Isac Lundmark, Nellie Fransson, Tuva Lager och Marcus Eklund är alla A-traktorförare och uppskattar förslaget.
– Det låter bra. Det behövs ett ställe där personer med samma intresse kan samlas, säger Isac.
– Det vore kul. Det märks att många klagar på EPA-traktorer, säger Nellie.
Ungdomarna påpekar att många klagar på sociala medier.
– Det vore bra med en EPA-fritidsgård. Då skulle vi inte behöva stå på parkeringar och få skit för att det låter för högt, säger Marcus.
Tuva Lager konstaterar att många unga kör EPA-traktorer.
– Vi brukar stå på Grosvads- eller Norrmalmsparkeringarna på helger och kvällar. Det är tråkigt att det inte finns något att göra, det hade varit kul med ett särskilt ställe att vara på, säger Tuva.
Nathalie Then är mammaledig för tillfället, men har varit verksam i skolans värld, som lärare. Hon tror att en EPA-fritidsgård även skulle göra Finspång mer attraktiv som bostadsort.
– Ska kommunen bli mer attraktiv måste mer saker erbjudas. Jag vill lyfta diskussionen, visa ett alternativ som funkar i andra städer. Då visas att det finns mycket för barn och unga i Finspång, dit vill jag flytta, säger hon.
Hennes barn är alla små och inte aktuella för A-traktorer på många år.
– Men jag vill visa för mina barn att man kan förändra saker, att vi har möjligheten. Om någon av barnen skaffar EPA-traktor senare skulle jag vara tacksam om vi i familjen kan vända oss till ett ställe, säger Nathalie Then.