Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nästan alla uppsagda kvar inom kommunen

Alla 40 tjänster som varslades inom skolan är nu indragna. Men de flesta av de uppsagda jobbar fortfarande kvar inom kommunen.

Foto: Fotograf saknas!

FINSPÅNG2011-08-27 03:00

I måndags gjorde kommunen en uppföljning av vårens varsel inom sektorerna arbete och lärande och barn och ungdom. Alla 40 varslade tjänster är nu indragna från organisationen. Av dessa har 26 sagts upp, en sagt upp sig själv och nio gått i förtidspension.

- De andra har vi hittat andra placeringar till inom andra sektorer, säger kommunens PA-konsult Helén Wallman.

Vikariat
Men även om organisationen är bantad med 40 tjänster, jobbar de allra flesta uppsagda fortfarande kvar inom kommunen.

- Lärarlyft, studieledighet och föräldraledigheter gör att vi kan behålla dem, säger kommunens personalchef Stig Karlsson.

Framför allt handlar det om att de uppsagda vikarierar för andra under sin uppsägningstid under hösten. Men ett ännu okänt antal av dessa kommer sannolik att erbjudas ett längre vikariat, och därmed fortfarande ha ett arbete.

Så även om organisationen bantats så har flertalet av de som sagts upp fortfarande ett jobb att gå till?

- Ja det kan man säga. Och det är ganska troligt att vi kan förlänga flera av vikariaten. Men vi vet inte exakt hur många i dag, säger Helén Wallman.

Optimistisk
Ett av de yrkesområden som debatterades flitigt under våren är elevassistenterna efter att var fjärde varslats. I slutändan verkställdes hela varslet, men Stig Karlsson är dock relativt optimistisk:

- Hela organisationen runt elevassistenterna har ändrats, nu ligger de under respektive rektorsområde. Stödfunktionen ändras, det kan vara så att elever med särskilt behov får hjälp av läraren medan övriga klassen får annat stöd, säger han.

- Men skulle det inte fungera så lär vi höra det från lärare och föräldrar och då får vi agera, tillägger han.

Årets varsel är det andra stora varslet på två år. Förra gången, 2009, drogs mindre än tio av de 55 varslade tjänsterna in, något som efteråt kritiserades från olika håll i den politiska sfären.

"Tufft nu"
- Den här gången var vi säkra på att det var 40 tjänster som det inte finns finansiering för, säger Stig Karlsson, som med facit i hand kan se att siffran verkligen överrensstämde.

Är det slut på varsel nu då?

- Det hoppas jag innerligt. De signaler vi får från hela organisationen är att det är tufft nu. Det har varit besparingar och neddragningar de senaste 10-15 åren, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om