Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs kommun: "Samarbete med företagen är viktigt"

Länets kommuner får svidande kritik av Svenskt Näringsliv i hur man prioriterar när det gäller gymnasieutbildningar.
– Man utbildar unga till arbetslöshet, säger arbetsgivarorganisationens regionchef i Östergötland, Johan Gustafsson.

Svenskt Näringsliv vill se fler unga som går på Industriprogrammet.

Svenskt Näringsliv vill se fler unga som går på Industriprogrammet.

Foto: Laila Bäckström

Finspång2024-12-05 17:00

Nyheten i korthet

  • Svenskt Näringsliv i Östergötland kritiserar kommunerna för att prioritera högskoleförberedande utbildningar framför yrkesutbildningar, vilket leder till kompetensbrist och arbetslöshet bland unga.
  • Företagsorganisationen uppmanar kommunerna att minska antalet platser på högskoleprogram och istället satsa på yrkesprogram, då dessa ger samma möjlighet till vidare studier samtidigt som de ger yrkeskunskaper.
  • Finspångs kommun håller med om kritiken och arbetar för att öka antalet platser på yrkesutbildningar, bland annat genom att låta unga komma i kontakt med industrin tidigt och genom nära samarbete med företag.

I en debattartikel kritiserar Svenskt Näringsliv i Östergötland länets kommuner för hur de prioriterar gymnasieutbildningarna. Kritiken handlar i huvudsak om att högskoleförberedande utbildningar har för framträdande ställning.

undefined
"Kommunerna måste våga prioritera rätt och inte utbilda till arbeten som inte finns. Jobbar man närmare företagen kan man höja kvaliteten på utbildningarna och matcha fler till en god start på arbetslivet", säger Johan Gustafsson.

– Det har varit så att man varit för dåliga på att väga in arbetsmarknadens behov när man dimensionerar sina utbildningar, säger Johan Gustafsson.

Vad innebär det här för era medlemsföretag?

– Det företagen säger när jag är ute och talar med dem är att kompetensbristen är det största problemet. Det gör att företagen bromsas i sin utveckling och det är till nackdel för hela samhället.

Hur ska man få flera unga att välja yrkesutbildningar?

– Kommunerna måste bli bättre på att marknadsföra dem. Men även föräldrar är viktiga här. Att berätta om vad yrkesutbildningarna kan ge. Att berätta vad det innebär att ha en yrkesutbildning. Att det finns jobb, säger Johan Gustavsson.

undefined
Både politiken och näringslivet är överens om att fler utbildningsplatser inom yrkesutbildningarna behövs.

Svenskt Näringsliv i Östergötland vill att kommunerna skär ned på antalet platser på högskoleförberedande program och i stället satsar på yrkesprogrammen.

– Faktum är att det redan i dag finns möjlighet att läsa vidare för den som går ett yrkesprogram. Sedan höstterminen 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet på samtliga yrkesprogram. Att gå ett yrkesprogram ger alltså samma möjlighet att plugga vidare om man vill det, samtidigt som man lär sig ett yrke, säger han.

Enligt Svenskt Näringsliv menar Skolverket att platserna på länets yrkesprogram skulle behöva öka med mer än 10 procent. Högst ökning bedömer Skolverket att det krävs på industritekniska programmet, där myndigheten menar att antalet platser skulle behöva fyrdubblas. 

undefined
Utbildningsrådet i Finspångs kommun, Mikael Wallin (L), menar att kommunen är på rätt väg.

Mikael Wallin (L) är utbildningsråd i majoritetsstyret i Finspångs kommun. Han håller i stort sett med om Svenskt Näringslivs och Skolverkets slutsatser om att det behövs fler platser till yrkesutbildningarna.

– Jag håller med om slutsatserna att det är tydligt att det behövs fler platser till yrkesutbildningarna. Samtidigt är det något vi jobbar väldigt mycket med i Finspångs kommun och det är också sådana inriktningsbeslut vi har tagit, säger han.

Hur ska ni få fler unga att välja yrkesutbildningarna?

– Vi jobbar redan nu med att unga tidigt får komma i kontakt med industrin. Att man vet vad det är. Vi har också nära samarbeten med företag. Det är viktigt för oss att höra vad våra företag tycker. Samtidigt är det också viktigt att yrkesvägledarna gör ett bra jobb.

Kan ni göra mer för att locka fler till yrkesutbildningarna?

– Jag kan inte gå in på detaljer. Men det finns planer på att förlägga delar av vuxenutbildning ute på arbetsplatserna. Det skulle kunna skapa bättre koppling mellan vad företagen efterfrågar och vilka utbildningsinsatser som görs, säger Mikael Wallin.

– Den dåliga matchningen är en av de bidragande orsakerna till den höga ungdomsarbetslösheten. Och när det gäller vuxenutbildningen ser kommunerna alltför ofta till sina egna behov istället för vad arbetsmarknaden efterfrågar. Här efterlyser jag en bättre dialog med företagen, säger Johan Gustafsson från Svenskt Näringsliv.

Vad söker industrin?

Eftersökta utbildningsnivåer i Östergötlands län enligt Svenskt Näringslivs undersökning: 

Gymnasieskolans yrkesprogram: 58 procent 

Högskola/universitetsutbildning: 27 procent 

Yrkeshögskola/eftergymnasial yrkesutbildning: 38 procent 

Inga särskilda utbildningskrav: 26 procent 

Gymnasieskolans högskoleförberedande program: 18 procent 

Forskarutbildning: 2 procent 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!