Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nära luras av bluff-faktura

Gun-Britt Ramström på G-Sons gummi är luttrad när det gäller bluffakturor. Ändå höll hon på att betala den falska fakturan från Din Lokaladel som hon tog emot i måndags. Nu vill hon varna andra.

Gun-Britt Ramström på G-Sons gummi höll nästan på att betala den bluffaktura hon tog emot i måndags. Nu vill hon varna andra.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Gun-Britt Ramström på G-Sons gummi höll nästan på att betala den bluffaktura hon tog emot i måndags. Nu vill hon varna andra. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-09-15 06:00
När Gun-Britt Ramström, ekonomiansvarig på G-Sons gummi, läste fakturan från Din Lokaladel missade hon - precis som det är meningen - a:et. Hon trodde att räkningen på 3 046 kronor kom från lokaldelen och försökte därför betala den. Men bankgironumret var inte samma som tidigare.
- Då började jag reagera. Det är skrämmande att de kommer med en faktura som är så lik. Om man inte tänker på det går det automatiskt. Och fakturan är på ett så litet belopp, berättar hon.
Gun-Britt Ramström ringde upp lokaldelen och fick veta att det rörde sig om en bluffaktura.

Varningslista
Det är företaget Nordisk katalog distribution AB som ligger bakom fakturan och det finns med på Svensk handels varningslista. Adressen går till en postbox i Norsborg. Förutom den är enda kontaktmöjligheten via e-post.
- Men mejla ville jag inte. Då kan man bli bombarderad med allt möjligt, säger Gun-Britt Ramström.
I stället bestred hon fakturan per post, precis som man ska. Gun-Britt Ramström är nämligen van. Hon brukar ta emot flera bluffakturor varje år och har samlat dem i en pärm. Några är på högre belopp, andra på lägre. Men ingen har varit så skickligt utformad som den här.
- De försöker hela tiden. De kan också ringa och säga att de har pratat med någon, det är det som är så otäckt, säger Gun-Britt Ramström.
Hon vill att problemet uppmärksammas så att andra slipper bli lurade.

Allt vanligare
Enligt Charlott Aston Brovall, juridisk rådgivare på Företagarna, blir fenomenet bluffakturor allt vanligare.
- Vi får in ett till två samtal om dagen, säger hon.
Just olika former av telefonkataloger, som i fallet G-Sons gummi, tycks ligga i ropet just nu. Charlott Aston Brovall vill varna folk för att skriva på fakturorna med sin namnteckning.
- Många gånger är man fast om man har skrivit på avtalet, säger hon.
I stället ska man uppge företagets namn när man bestrider fakturan. Det är ovanligt att en bluffaktura går vidare till inkasso eller kronofogden eftersom det då börjar kosta pengar.

<B><I>Om du får en falsk faktura:</B></I>
++ Bestrid fakturan. Gör det per fax eller post. Skriv: Vi har inte beställt varan/använt tjänsten och tänker därför inte betala denna faktura. Skicka med en kopia på den falska fakturan. Kommer det påminnelser behöver de inte bestridas.
++ Skriv inte under med namnet. Signaturen kan användas emot dig. Uppge istället företagets namn.
++ Behåll en kopia på att du har bestridit fakturan.
++ På www.svenskhandel.se finns en varningslista över blufföretag. Där kan du också läsa mer.
++ Privatpersoner kan vända sig till konsumentombudsmannen (KO).
++ Polisanmäl. En bluffaktura betraktas som försök till bedrägeri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om