Ett projekt för nära hörselvård, kommer att starta i Östergötland. Bland annat på Vårdcentralen i Finspång.
– Det här är ett väldigt bra projekt från Region Östergötland, säger Magnus Oweling, primärvårdschef i Finspång och programansvarig för "Nära vård" i Östergötland.
– Nu kommer ju många Finspångsbor att slippa åka till Norrköping eller Linköping för service av sina hörapparater och det känns verkligen som ett steg åt närsjukvård.
Vad handlar då projektet "Nära hörselvård" om? Så här står det bland annat i beslutet från Region Östergötland:
"Förslaget är att pröva ett projekt där enklare service ska kunna utföras en dag i månaden på fyra orter i länet. Varje dag bemannas med både tekniker och audionom för att kunna ge samtliga mervärden som efterfrågas. Projekttiden behöver vara minst ett år för att kunna utvärderas."
– I Finspångs nya Vårdcentrum, har vi ju tillgång till ett mottagningshotell och där kommer vi nu kostnadsfritt att hyra ut två rum en gång i månaden, för de här patientbesöken, berättar Magnus Oweling.
Vad har föranlett den här nya satsningen?
– Det är patienter och föreningar som företräder patienter med hörselproblem, som önskat en mer nära service och inte behöva åka in till sjukhusen i Norrköping och Linköping, för såna här serviceärenden av sina hörapparater, säger Magnus Oweling. Så det här är ett projekt jag hoppas fortlever efter det ettåriga projektet.
Förutom i Finspång, ingår även vårdcentralerna i Boxholm, Kisa och Valdemarsvik i projektet.
Tanken är att man i sitt närområde ska kunna få en första analys och bedömning av vad som behöver åtgärdas, när inte hörapparaten fungerar optimalt och att erhålla lättare service av tekniker samt få kontroll av hörselgång och viss nyinställning av hörapparaten av en audionom.
Man ska även kunna inlämna hörapparaten till serviceverkstad och under tiden få en låneapparat. Samt få hjälp med byte av batteri, slang, domer och vaxfilter.
Ulla Johansson från Finspång och HRF, Hörselskadades Riksförbund, säger så här:
– Det känns mycket bra, att man lägger ut den här vården lokalt på vårdcentraler, så att exempelvis Finspångsbor inte ska behöva åka iväg till Norrköping eller Linköping, för såna här kontroll- och serviceåtgärder.
– Faktum är, säger Ulla Johansson, att vi från HRF lämnade in ett förslag om den här formen av närvård redan för fem år sedan. Det tog lite tid, men nu gläds vi förstås åt det här beslutet från Region Östergötland.