Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När spanska sjukan gick

Spanska sjukans härjningar gick över landet och i Finspång förbjöds därför allmänna sammankomster – samtidigt närmade sig slutet på världskriget. Så var november år 1918.

Det provisoriska"Spanska Sjukhuset" i Östersund 1918, när spanska sjukan drog över Sverige.

Det provisoriska"Spanska Sjukhuset" i Östersund 1918, när spanska sjukan drog över Sverige.

Foto: OKäND

FINSPÅNG2018-11-10 15:00

Tyskland pressas alltmer när hösten kommer 1918 och vid novembers ingång är slutet nära. Landet som dessutom har problem med inhemska revolutionärer skriver den 11 november så äntligen på ett vapenstillestånd vilket innebär att kriget slutar med seger för de allierade, alltså Storbritannien, Frankrike och USA (Ryssland hade ju dragit sig ur kriget). I Östergötlands Folkblad (ÖF) publiceras en bild från en fransk by som just blivit befriad från tyskarna där glada kvinnor tar emot sina befriare och somliga av dem till och med lånar soldaternas hjälmar.

Men en allvarlig konsekvens av världskriget har just börjat synas på allvar i Sverige – och Finspång. Spanska sjukan har skjutit fart ordentligt och antalet offer stiger hela tiden: precis som vår tids svininfluensa drabbas i högre utsträckning än i andra influensor yngre människor (det har visat sig att det var samma virusstam som svininfluensan 2009: A(H1N1). I början av november skriver ÖF: "Spanska sjukan härjar alltjämnt svårt i Finspong. Vid turbinbolaget ha ett flertal tjänstemän insjuknat, en del ganska allvarsamt. Sedan epidemins början ha omkring ett 20-tal dödsfall inträffat i Finspong och närmaste orten"

Men det skulle bli värre: någon dag senare rapporteras om flera dödsfall, en 24-årig kvinna och en 27-årig man avlider och fler och fler insjuknar. Det här leder till särskilda insatser: "Förbud har utfärdats inom Risinge socken för alla offentliga sammankomster med undantag av högmässogudstjänsterna. I Lotorp har under de senaste dygnen inträffat ytterligare omkring ett 100-tal sjukdomsfall. Skolorna ha stängts för en tid av två veckor. Tre av platsens sex läkare äro sjuka". Förutom detta förbjuds nöjestillställningar och konserter av hälsovårdsnämnden.

Extra tragisk är en händelse i Hällestad där en arrendator insjuknat i spanska sjukan och därefter fått lunginflammation med feberyrsel. ÖF beskriver hur hustrun vakat (trots att hon har sex barn att ta hand om) men slumrat till för att när hon vaknar upptäcka att mannen är borta. Hon hittar honom utomhus vid kanten av en stor vattenfylld grav: "Den sjuke hade varit nere i graven, men lyckats taga sig upp och låg nu alldeles genomfrusen med fötterna i vattnet". Hustrun orkar inte bära in mannen utan hämtar istället ut täcken och försöker hålla honom varm innan hon springer efter hjälp. Artikeln avslutas: "Den sjuke, som var mellan 30 á 40 år, avled på lördagsmorgonen".

Som om inte spanska sjukan var nog drabbas Risinge även av difteri, under rubriken "Även difteriepidemi i Risinge" skriver Östergötlands Folkblad: "Difteri har utbrutit i Risingetrakten. Av barnhemsbarnen ha tre forslats till epidemisjukhuset i Finspong och tre ligga f.n. kvar å barnhemmet under observation. Vid Ingelstad hos en familj X avled häromdagen en tioåring i sjukdomen".

I tider av livsmedelsbrist och ransoneringar blev vikten av att lagra mat på rätt sätt oerhört viktigt. Men i Finspång kommer ett rykte i svang att ett större parti kött tillhörande livsmedelsnämnen ska ha blivit förstört på grund av olämplig lagring. En veterinär undersöker köttet och kommer då fram till att endast 700 kilo ska ha blivit skadat men att det kan användas till människoföda om det omsaltas. Men när den nya livsmedelsnämnden tillträder görs en ny inventering som visar en annan bild: Vid i onsdags av veterinär A Forén företagen besiktning av Risinge livsmedelsnämnds köttlager, befanns inte mindre än 3 435 kilogram, otjänligt till människoföda. Det kasserade köttet skall sändas till Norrköpings slakthus för att ur detsamma uttaga fettet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!