Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När skon klämmer - då rycker Roger ut

FINSPÅNG
Roger Träff har arbetat som hovslagare i ungefär tre år. Sommaren är den tid på året som han har klart mest sysselsättning.
- Telefonen ringer hela tiden, berättar han.

Hovslagaren Roger Träff använder en gasolhässja för att värma skon, så att han sedan kan forma den efter hästens hovar.
FOTO: MARTIN ROTH

Hovslagaren Roger Träff använder en gasolhässja för att värma skon, så att han sedan kan forma den efter hästens hovar. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2003-07-18 06:00
36-årige Roger Träff från Stjärnorp har arbetat som hovslagare i runt tre år. Tidigare har han jobbat som yrkesfiskare på Glan, som pappersarbetare på Skärblacka bruk och plåtslagare. Men intresset för hästar har alltid funnits. När han blev arbetslös gick han först som lärling hos en hovslagare innan han kom in på en ettårig hovslagarutbildning i Uppsala.
- Nu har jag hittat min nisch. Jag har alltid gillat att jobba med händerna och att få styra över mig själv, säger Roger Träff.
Han har cirka 150 hästar som skos regelbundet var sjätte till åttonde vecka. Det brukar i snitt ta runt en timme per häst om det inte är något extra som måste göras. Roger brukar hinna med fyra-fem hästar om dagen.
Han arbetar bara i Östergötland. Mestadels i Finspång, Norrköping och Linköping, men han får ständigt erbjudanden att sko hästar på andra platser i landet.
- Det ringer nya kunder i stort sett varje dag som jag tvingas tacka nej till eftersom jag redan har så mycket jobb, påpekar han.
På sommaren är det högsäsong för en hovslagare. Det beror på att folk rider mycket mer och när det är torrt ute går hovarna lättare sönder. Dessutom är det mycket mera tävlingar som ökar belastningen för hästarna.
Hans arbetsdag brukar pågå mellan 8 och 17, men under högsommaren händer det att han börjar klockan 4 på morgonen för att inte behöva jobba när det är som varmast. För när det är riktigt hett har hästarna svårare att vara lugna.
- De blir störda av blinningar som gör att de har svårt att stå still när de blir skodda, säger Roger Träff.
Det första Roger gör innan han börjar sko en häst är att besiktiga den.
- Då kollar jag hur hästen går och om det är något fel på den, förklarar han.
Sedan klipper han naglarna så att alla hovar får en jämn belastning.
Därefter ska skorna formas. Roger använder en gasolhässja för att värma, så att han sedan kan forma skon efter hästens hovar.
- För att få bästa passform ska man lägga på skorna varma, menar han.
Hästarna börjar vanligtvis bli skodda i treårsåldern och hovarna når sin slutliga form vid femårsåldern.
Roger är ansluten till Svenska Hovslagareföreningen och har klarat av ett gesällprov för att bli godkänd som utbildad hovslagare. Utomlands är det ett krav, men i Sverige får man jobba inom yrket även utan utbildning.
- Den största anledningen till att hästar avlivas i Sverige är att de är halta. En orsak kan vara att det finns många outbildade hovslagare, betonar han.
Han tycker att det roligaste med sitt yrke är att hjälpa en häst som varit halt att bli frisk, så att den slipper avlivas.
- Det är samspelet mellan människa och häst som är så kul när det fungerar, konstaterar Roger Träff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om