Frank Sinatras besök i Finspångs Folkets Park våren 1953 var ingen större succé och har uppmärksammats vid åtskilliga tillfällen i efterhand. Inte minst i form av SVT-dokumentären "Frank Sinatra glömde aldrig Finspång". Att det engelska popbandet The Hollies uppträdde på samma plats den 3 juni 1966 har det däremot berättats betydligt mindre om. Trots att The Hollies drog 706 personer mot Frank Sinatras blygsamma 70.
Hög tid att friska upp minnet.
Även om han inte själv var på plats den minnesvärda försommarkvällen har Christer Öjring – Finspångs kultursekreterare under åren 1978–2017 och pophistorisk musikforskare av rang – stenkoll på The Hollies korta men intensiva besök i Finspång 1966 i regi av Hit House. För att få "rätt känsla" av konserten gör vi nu ett besök i Finspångs sedan länge nedlagda Folkets Park. En plats fylld av minnen, musik och skratt som nu ligger i träda samtidigt som grönskan tar över.
– Nu står vi på scenkanten, säger han plötsligt och måttar med handen över gräset.
– Och stigen som vi kom på, där körde The Hollies upp med sin turnébuss. Där låg sceningången.
Christer Öjring pekar ut parkens alla delar från förr och stegar upp den exakta platsen där medlemmarna i The Hollies borde ha stått under konserten. I boken "Modernismen i Östergötland" (utgiven 2009 av Östergötlands Länsmuseum) har han dessutom skrivit en text om Finspångs Folkets Park med fokus just på besöket av The Hollies. Ur texten:
"Under 1950- och 1960-talen var Finspångs Folkets Park en av regionens största nöjesarenor. Hit kom den tidens stora svenska artister, och ett flertal utländska artister gjorde unika framträdanden här. Parken var en viktig och intressant samlingspunkt under sommarmånaderna för alla nöjeslystna i Finspång och dess närområde. Men nya intressen och umgängesformer medförde att Finspångs Folkets Park lades ned 1972".
En som verkligen var med och upplevde The Hollies på nära håll är Per-Eric Swärd, 16 år när det begav sig och numera bosatt i Norrköping sedan länge. När The Hollies kom till Finspång drev hans föräldrar musikbutiken Finspångs Pianoaffär i garaget intill bostaden på Norra Storängsvägen 29. En butik som medlemmarna i The Hollies besökte innan spelningen. Per-Eric Swärd medverkar också i boken och vi ringer honom för att få storyn en gång till.
– Den dagen hängde jag och mina kompisar Christer Bergsten och Staffan Nelsson på Bergslagstorget och köpte korv. Där fick vi syn på en parkerad GB-registrerad blågrå Bedfordskåpbil. Vi var ju popsnören och hade såklart reda på att The Hollies var i stan och skulle gå på konserten. Vi hade dem som tvåa efter The Beatles bland favoriterna. Vi anade att det var deras skåpbil och att de var inne på Hotell De Geer, säger Per-Eric Swärd.
– Vi gick in på hotellet och, mycket riktigt, där satt hela bandet. Allan Clarke, Tony Hicks, Graham Nash, Bobby Elliot och nye basisten Bernie Calvert. Min kompis Staffan kunde engelska och berättade om mina föräldrars musikaffär. Tony Hicks lovade att de skulle komma förbi innan konserten.
Senare på eftermiddagen kom verkligen The Hollies, förutom Allan Clarke, till den lilla musikaffären. Per-Eric Swärd skämdes en smula för att hans pappa bara sålde akustiska gitarrer. Inga elektriska. Men Graham Nash och Tony Hicks plockade ned varsin nylonsträngad Levin och rev av hitlåten "Bus Stop" inför de tre hänförda Finspångsgrabbarna.
– En oförglömlig stund, säger Per-Eric Swärd.
– Jag fick be om ursäkt för att jag bara hade Beatles-bilder på väggarna i mitt pojkrum och Graham Nash satt sönder vår soffa.
Efter ett tag gick Graham Nash in i köket med en av gitarrerna. En stund senare kom han ut och meddelade att han "just wrote a song about a clown". Låten "Clown" hamnade sedan på albumet "For Certain Because" och kom alltså till i ett kök på Norra Storängsvägen.
Vid 19-tiden äntrade hela sällskapet Bedfordskåpbilen för transport bort till Folkets Park. Även Per-Eric och hans kompisar fick plats bland bandmedlemmarna. Väl framme kom alla snabbt in backstage och The Hollies tre nya vänner fick plats på tredje raden i vimlet. NT beskrev senare spelningen som "stor succé" och Per-Eric Swärd är än i dag lyrisk över det oförglömliga popminnet.
Även Christer Öjring är övertygad om att det var en viktig händelse i Finspångs nöjesliv.
– Jag önskar bara att jag hade varit där, säger han när vi lämnar Finspångs Folkets Park.