Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När inget måste göras

Vad gör ett kommunalråd i Finspång en vanlig sommardag när politiken och den kommunala förvaltningen går på lågvarv? Jag stämde träff med Anders Härnbro (S) för att ta reda på den saken.

Vad gör Finspångs kommunalråd när politik och förvaltning är i sommarstiltje? Folkbladets Widar Andersson mötte Anders Härnbro för att få svar på den frågan.

Vad gör Finspångs kommunalråd när politik och förvaltning är i sommarstiltje? Folkbladets Widar Andersson mötte Anders Härnbro för att få svar på den frågan.

Foto: Widar Andersson

FINSPÅNG2013-08-03 08:01

Widar möter

Anders Härnbro

– Kommunalråd är ju inte ett jobb utan ett politiskt uppdrag. Uppdrag tar man inte semester ifrån. Däremot kan man vara mer eller mindre ledig när det passar. I sommar är jag mer ledig än vanligt, säger Anders Härnbro när vi möts på Hotel De Geer över en god lunch.

Pastorer i långa led

Anders Härnbro kom till Finspång som 13-åring. Pappan hade fått arbete som pastor och familjen flyttade med från småländska Bodafors. Anders Härnbros släkt har flyttandet i generna. Alltsedan hans farfarsfar har fäderna i släkten varit frikyrkopastorer som ständigt placerats på nya orter.

– Min pappa flyttade 17 gånger under sin uppväxt, berättar Anders Härnbro.

Själv blev han kvar i Finspång. Hans far gick bort i cancer några få år efter ankomsten till Finspång. Härnbro har också brutit släktkedjan av pastorer. För flera år sedan han lämnade han kyrkan.

Han tycker inte att hans "sätt att formulera en tro" passar riktigt bra ihop med de kyrkliga organisationer som bjuds.

När vi möts på De Geer har Härnbro precis trätt in i aktiv tjänst igen. Kommunstyrelsens vice ordförande Per-Åke Andersson (V) har haft "första linjens" ansvar att svara i telefon och att vara tillgänglig för inkommande ärenden i övrigt under de veckor som Härnbro varit ledig.

– Industrisemestern har fortfarande sitt grepp över Sverige i allmänhet och kanske över Finspång i synnerhet, säger Anders Härnbro. Det händer kort sagt inte så mycket i det kommunala under semesterperiodens mest intensiva veckor.

– Så jag har varit riktigt ledig, säger kommunalrådet.

Ledighet från alla måsten

Han och familjen har tillbringat ett par gemensamma ledighetsveckor i ett stort sommarhusområde utanför Finspång där de har sin stuga.

– Det skönaste med att vara ledig är att befria sig från alla "måsten" som annars styr tillvaron. Att ligga kvar i sängen på morgonen, att sitta länge med kaffe och tidningar, att strosa ner till stranden med en matsäck om det är bra väder, att laga "långsam mat" som man inte har tid med till vardags och att läsa böcker som kräver lugn och ro; det är vad jag har ägnat mig åt de senaste veckorna, berättar Anders Härnbro.

Läsandet av andra böcker än deckare är en viktig ledighetsmarkör för Härnbro. Han har nyss läst ut Peter Burkes "Vad är kulturhistoria?" På tur står Anders Sigrells retorikbok "Att övertyga mellan raderna". Assar Lindbecks memoarer "Ekonomi är att välja" ska också hinnas med innan dagordningar, budgetar och protokoll åter tar över vardagen.

– För att riktigt kunna njuta av ledigheten har jag dessutom uppövat en god förmåga att skjuta på alla de byggprojekt som stugägare alltid omges av, säger Anders Härnbro.

Nästa år är det val till EU, riksdag och kommun. Utöver att genomföra själva valrörelserna nästa sommar så väntar mycket jobb i höst med att nominera personer till de olika uppdragen. Ett trixigt jobb i de flesta partier. För att travestera evangelisten Matteus; vilket väl kan vara lämpligt i det här sammanhanget så känner många sig kallade men få blir utvalda.

"Skön känsla i Finspång"

Anders Härnbro ger inga helt klara svar när jag frågar honom om vilka listor han själv vill stå på. Utom på en punkt.

– Det är en skön känsla i Finspång. Inflyttningen ökar, flera stora byggen är på gång och mycket går åt rätt håll. Nu när jag blivit någorlunda varm i kläderna som kommunalråd vill jag gärna fortsätta leda kommunen efter 2014, säger Anders Härnbro och lämnar lunchbordet på De Geer för att gå till ett av höstsäsongens första möten.

Fakta/Anders Härbro

Anders Sigvard Härnbro är kommunalråd (S) i Finspång sedan 1 januari 2011.

Han fyller 41 denna månad.

Han är gift och har tre barn – 15, 16 och 20 år gamla.

Efter gymnasiestudier på Bergska skolan i Finspång arbetade han några år på Annsjösågen. På Linköpings universitet har han läst fyra terminer historia och religionsvetenskap och tre terminer socialantropologi.

Doktorandtjänsten på Campus Norrköping lämnade Härnbro när han utsågs till oppositionsråd i Finspång 1 januari 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!