Nämndens miljonunderskott inte bara av ondo
FINSPÅNGGymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har haft sitt sista möte där beslut blandades med avtackningar.
Den sista dagordningen följdes som sig bör i alla fall och en ekonomisk redovisning gjordes.
Nämnden visar ett underskott på cirka 1 miljon kronor.
- Det beror på de interkommunala bidragen som vi betalar för elever som väljer att läsa på andra skolor än Bergska skolan, säger Stefan Pettersson.
<b>Nytt industriprogram</b>
Det är framför allt elever som väljer att läsa på Curt Nicolin gymnasiet som står för kostnaden, men Stefan Pettersson tycker inte att det är av enbart ondo.
- Nej absolut inte, det visar ju på att vi i kommunen har en mycket attraktiv skola dit även elever utifrån söker. Det gör ju att vi får ungdomar till Finspång som annars kanske inte kommit hit.
Att skapa en attraktivare gymnasieskola har det länge pratats om i Finspång och i samband med det det nya industriprogrammet som ska vara ett samarbete mellan Bergska skolan och industrierna i kommunen. Stefan Petterssons förhoppning var att ett beslut kring programmets utformning och framtid skulle kunnats ta innan nuvarande nämnd avgått. Så blev det dock inte och nu fortsätter processen.
- Vi har arbetat parallellt från två olika håll vilket lett till förvirring. Det är många kockar inblandade och alla vill naturligtvis att det ska bli så bra som möjligt.
<b>Bara tjänstemän</b>
Målet är dock att kommunen ska stå som huvudman och att verksamheten kan komma i gång höstterminen 2004.
- Det är viktigt att den nya nämnden tar tag i den här frågan på en gång så att ett beslut kan tas innan sommaren 2003. Det måste ju finnas tid att förankra programmet hos eleverna, menar Stefan Pettersson.
Beslut togs kring intagningsnämndens sammansättning inom Ostkanten togs. Nämnden beslutade att intagningsnämnden i fortsättningen enbart ska bestå av tjänstemän.
- Det gör vi för att vi vill tydliggöra ansvarsfrågor och yrkesroller, säger Stefan Pettersson.
Två nya tjänster kommer att tillsättas, det ena är en specialpedagogtjänst med början den 1 januari 2003. Det gör man eftersom Christina Hasselroth numer arbetar heltid som landstingspolitiker.
Det andra är en halvtidstjänst som datatekniker på Bergska skolan, där man en tid har dragits med sjukskrivning och en stor arbetsbörda. Tjänsten som datatekniker börjar vid årsskiftet och löper fram till den siste december 2004. Därefter tas nya beslut.
<b>Ont om praktikplatser</b>
På mötet informerades även om svårigheter med att hitta praktik- och lärlingsplatser till elever på byggprogrammet. Det är framför allt mindre företag som man har svårt att hitta platser hos.
- De större företagen brukar alltid skicka en representant på våra informationsträffar, varför intresset hos de mindre inte är lika stort vet jag inte, men även de måste ju vara intresserade av att trygga arbetskraft inför framtiden, säger Stefan Pettersson.
Krister Pettersson avtackades och önskades lycka till med sina nya arbetsuppgifter på Skolverket i Linköping. Stefan Pettersson tackade både tjänstemän och politiker för sin tid tillsammans som ordförande för nämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!