Näfstorps historia och 60-talspop kontraster i Risinges nya årsskrift
Den alltid läsvärda "I Risingebygd" har kommit ut. Den 29:e årgången av Risinge Hembygdsförenings årsskrift domineras av byn Näfstorps historia och 1960-talets popmusik i Finspång.
Öjring har tagit fram bilder på 60-talets lokala popband och berättar vad medlemmarna hette och bandens repertoar.
Kontrasten till popartikeln står Magnus Nilsson för. Han skriver om Näfstorps historia under 100 år, 1855-1955. Gård för gård presenteras. Magnus, som gick ut gymnasiet för några år sedan, skrev artikeln vårterminen 2000 när han gick på Bergska skolan.
Svens långa väg
Runo Lindvall porträtterar Sven Bohman, Finspångsgrabben som blev faderlös som åttaåring. I mer än 40 arbetade han i inom sjuk- och försäkringskassan. Från sina första lärospån i Finspångs erkända lokalskjukkassa med tre anställda kom han att sluta som överhuvud för Sveriges alla Försäkringskassor.
Sven-Erik Andersson tar fram minnen, händelser och intryck från pojkåren i Risinge under 1930- och 40-talet. Kent-Inge Fredriksson visar i gamla och nya bilder Norrmalm förr och nu.
Carl Engström bidrar bland annat med en historik om den gamla 14-kalibriga enkelbössan. 91-årige Allan Lööf skriver om sitt första jobb i Finspång och har funderingar på sitt långa liv och hur det är att bli gammal, men ändå haft den stora lyckan att få ha hälsan i behåll.
"I Risingebygd" brukar ha axplock från gjutmästare Frans Dahlqvists anteckningar 100 år tillbaka i tiden. Så också i år. Nämnas kan att i månadsskiftet januari-februari (troligen 1903) folkvandrades det till Myrkärret för att beskåda översvämningen, 7 maj köpte familjen Dahlqvist en gris och 25 september brann torvdösen i Lotorp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!