Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Näbbar och klor på nära håll

Många fåglar och mårddjur är sällsynta och snabba. För att få chans att se dem på nära håll valde många att besöka Naturskyddsföreningen i Finspång och fick lära sig en hel del nytt om djuren som visades.

Ekorrn satt i granen, eller som här, på en gren. Många barn ville klappa på de fina djuren men slutade fort när de fick reda på att djuren var behandlade med giftet arsenik för att hålla sig fina.

Ekorrn satt i granen, eller som här, på en gren. Många barn ville klappa på de fina djuren men slutade fort när de fick reda på att djuren var behandlade med giftet arsenik för att hålla sig fina.

Foto: lillemor molin

FINSPÅNG2010-02-25 07:31
Runt tio barn valde att stanna inomhus när Naturskyddsföreningen i Finspång pratade om djur och fjärilar på onsdagsförmiddagen. Erna Marquart och Ella Robertsson hade hämtat flera ugglor, fåglar och mårddjur från föreningens torp och lärde barnen en hel del nya saker om djuren.- Pilgrimsfalken är föreningens symbol. Den var på väg att dö ut för 30 år sedan, berättar Erna Marquart för barnen.Hon har en skara runt sig som lyssnar och de får veta att det var på grund av ett gift, DDT, som bönderna använde på sina åkrar förr som orsakade problemen. När mössen åt säden så vandrade giftet vidare till falkarna som i sin tur fick ägg med för tunt skal.- Genom utfodring med giftfri mat lyckades vi tillsammans få falkarna att föröka sig igen. Men det är otäckt att se vilken lång tid det tar att få tillbaka något som bara tog ett par år att förstöra, berättar hon.Intressanta mårddjur
På bordet står också olika mårddjur. Ekorren känner många igen, men här finns också den lilla vesslan och en hermelin med nästan full vinterpäls.Erna Marquart håller fram en mink och undrar om någon vet vad det är för djur. - Många damer har de här i sina pälsar, berättar hon. Barnen kan inte komma på vad det är för djur och Erna Marquart fortsätter att berätta om djuret:- Den har riktigt vassa tänder och när den ska döda sitt byte hugger den rakt mot strupen. Minkar äter det mesta, till och med kräftor, säger hon.Julia och Tilda Johansson sitter och tittar i lådor med fjärilar. - Det är flera som vi känner igen, säger de.De berättar att det är roligt att fånga fjärilar på sommaren men att sätta upp dem på en kartongbit med en knappnål genom kroppen är inget de vill göra.- Nej vi släpper ut dem igen, säger Julia.Vilda djur på riktigt
Den som vill se levande djur kring Finspång behöver ha tålamod och gärna vara morgonpigg.- Just nu kan man se orren om man orkar upp på morgonen, säger Erna Marquart.Ett annat tips är att åka till sjön Mäseln. Där har flera rapporterat att de sett havsörn.- Annars kan man vänta till försommaren och komma till vår fjärilsrestaurang vid torpet. Där har vi planterat blommor som ska locka olika sorters fjärilar till middag, säger Ella Robertsson.Hon har ett par sorters fjärilar som saknas i hennes samling och de lär få se upp för hennes håv i sommar när hennes samling förhoppningsvis ska bli lite större.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om