Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mysigt och stämningsfullt - om du lär dig lite ljusvett

Adventstid, Luciatid och juletid. December är de levande ljusens månad. Mysigt och stämningsfullt. Men riskfyllt - om man inte hanterar ljusen på rätt sätt.
Per Svensson på räddningstjänsten tycker att vi blivit bättre på ljus-säkerhet.

Per Svensson ger goda råd om hur vi ska lysa upp julen säkert. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Per Svensson ger goda råd om hur vi ska lysa upp julen säkert. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-12-14 06:00
Hittills under december har räddningstjänsten i Finspång inte behövt rycka ut på några bränder orsakade av levande ljus.
- Däremot kan det ha inträffat tillbud, som vi inte fått reda på, säger Per Svensson, ställföreträdande räddningschef.
Kanske litet mossa som börjat brinna, men släckts innan det blev riktig fara på färde. Eller en het ljusstake som åstadkommit ett fult märke på bordet. men inget mer. För det där mysiga värmeljuset utvecklar faktiskt en förvånande värme.
- Håll handen över ett tänt ljus och känn, föreslår Per Svensson.

Gruppljus - en risk
Per Svensson anser att vi blivit bättre på att sköta de levande eljusen.
- Ja, jag tycker det finns en större medvetenhet och jag tror att den bl a hänger ihop med den information som folk har fått. När vi på räddningstjänsten har utbildning tar vi alltid upp detta.
Det som Per Svensson främst ser en risk med är värmeljus. Inte när de placeras i en separat hållare, utan när de sätts samman i en grupp.
- Sätter man ihop sådär fem, sex stycken värmeljus intill varann på ett fat blir det väldigt varmt. Stearinet avger gaser som brinner och risken finns att det slår upp en enda jättelåga när värmeljusen står tätt. Sådana incidenter har inträffat.
För att undvika detta kan man använda ljushållare med vatten där värmeljusen flyter, om man vill ha en grupp värmeljus. När man väljer ett värmeljus i en hållare kan det vara bra att tänka på att undersidan kan bli väldigt varm.
- Det ska vara god ventilation i hållarna och de kan gärna ha små fötter så de inte står direkt på bordet.

Elljusstake
Elljusstaken är ett säkrare alternativ, som ofta används på sjukhus och äldreboenden. Liksom på räddningstjänsten i Finspång.
- För oss som kan bli tvungna att rycka ut när som helst passar det inte med levande ljus. Vi kan inte riskera att glömma att släcka dem.
Att använda så kallat flamestop på stearinljusen är en säkerhetsåtgärd. Det är en hylsa som man sätter på på ljuset och som stryper värmen när ljuset brunnit ner. Nackdelen är att flamestop hittills endast finns i en storlek.
- Tänk på att inte placera levande ljus i närheten av gardiner eller brännbara material. Var också försiktigt med tomtebloss, de ska inte tändas inomhus. Det sker tillbud varje år med tomtebloss.

Brandvarnare - ett måste
Den som tänder brasa för värmens skull eller mysfaktorn - eller båda - ska vara noga med att använda gnistskydd om det är en öppen spis, råder Per Svensson.
Och så förstås: installera brandvarnare.
- Det ska alla ha, säger Per Svensson. Den som har fler än två rum och kök bör ha fler än en, och har huset flerA våningar ska det finnas en på varje våning.
Han rekommenderar varnare med batterier som räcker upp till tio år. Det finns numera brandvarnare som man kan koppla ihop, så att alla sätts i gång om en gör det.
Till sist en enkel tumregel för att öka säkerheten:
- Den som tänder ett levande ljus ska också ha ansvar för att det släcks.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om