Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mycket personal förr på stationen

Och här har de radat upp sig i sina prydliga uniformer framför Finspångs järnvägsstation.

Personalen på järnvägsstationen i Finspong, som det stavades på den tiden, uppställd på ett foto från 1910.

Personalen på järnvägsstationen i Finspong, som det stavades på den tiden, uppställd på ett foto från 1910.

Foto: Okänd

Finspång2020-05-17 08:00

Om man bläddrar bland gamla fotografier från hembygdsforskaren Eric Larsons samling, som han skänkte till Finspångs kommun, återkommer det ganska ofta bilder från järnvägshistorien.

På den ena av de här två bilderna, kan man se sju av personalen på järnvägsstationen i Finspång, uppställda framför fotografen anno 1910.

Noterbart är också att på den här tiden, stavades Finspong med o, vilket kan ses på ortsskylten på kortsidan av stationen.

På den andra bilden, där loket tuffar från Finspång mot Kimstad, ser det ut som att loket drar både godsvagnar och persontrafiksvagnar i samma tågset, vilket väl inte är något som sker nuförtiden.

Den bilden ska vara tagen år 1890, det vill säga bara några år efter att järnvägen kom till Finspång, vilket den gjorde på 1870-talet.

Närmare bestämt den 19 september 1874, då bana Finspång - Pålsboda invigdes av kung Oscar II.

Järnvägen mellan Finspång och Kimstad, invigdes i oktober 1895, som en följd av att företaget Finspång- Norsholms järnvägs AB hade bildats 1883.

Från den här tiden härstammar också den så kallade Majorsvillan, där järnvägens trafikchef bodde under många år. Villan revs för ett par år sedan, för att ge plats åt ett höghus, Majoren, nära järnvägsstationen.

Personbefordran på tåg från Finspång, fortsatte sedan att fungera ända fram till 1962.

Men under många år var det dieselmotordrivna orangea rälsbussar, som gällde till och från Finspång för persontransporter, både mot Kimstad och Norrköping samt även mot Pålsboda och Örebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!