Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mycket jobb - men osäker framtid för energirådgivningen

Energirådgivarna i kommunen jobbar för högtryck.
Men trots det är det inte alls säkert att de får vara kvar efter nyår.
- Vår framtid är väldigt osäker just nu, säger Finspångs energirådgivare Carina Ståhlberg.

Kommunens miljösamordnare Per Strannelid tycker att det är jätteviktigt att ha energirådgivning i kommunen.

Kommunens miljösamordnare Per Strannelid tycker att det är jätteviktigt att ha energirådgivning i kommunen.

Foto:

Finspång2007-08-30 06:00
De kommunala energirådgivarna jobbar för fullt, visar en undersökning som Sifo nyligen genomfört på Energimyndighetens uppdrag. Uppskattningsvis en halv miljon svenskar använder sig av rådgivningen som kommunerna erbjuder och som finansieras av statliga Energimyndigheten.
- I Finspång hjälpte vi 193 invånare förra året, säger Carina Ståhlberg och berättar att de flesta ärenden handlar om aktuella bidrag, olika uppvärmningssystem och elavtal.

Bidrag försvinner
Men att tjänsten är uppskattad innebär inte att den automatiskt får vara kvar. Vid nyår upphör nämligen de statliga bidragen som hittills har finansierat denna verksamhet i snart tio år. Den nya regeringen har fortfarande inte bestämt hur mycket det blir i statliga energibidrag efter nyår.
- Vi väntar med spänning på hur mycket pengar som kommer att avsättas i höstbudgeten, säger Carina Ståhlberg och berättar att regeringen har aviserat om att sänka bidraget från dagens 200 miljoner kronor till 140 miljoner kronor.

Fel väg att gå
Vad det innebär för Carina Ståhlberg och hennes kollegor är alltså ovisst. Men att sänka bidragen, anser de, är fel väg att gå.
- Det är en stor besvikelse att man inte satsar mer med tanke på allt klimatsnack som är just nu.
Hur mycket pengar kommunerna får till energifrågorna och i vilken form det ska bedrivas är ingen som vet idag. Det har spekulerats i att man ska kräva att kommunerna själva går in och finansiera energiverksamheten.
Det är i dagsläget Camilla Ståhlberg som jobbar med energifrågorna i Finspångs kommun. Hon är här två dagar i veckan, torsdag och fredag. Övrig tid sitter hon på huvudkontoret i Motala där hon också hjälper invånare i Motala, Boxholm, Vadstena och Ödeshög. Dessa fem kommuner samarbetar nämligen kring energirådgivningen.

Nytt samarbete
Miljösamordnare i Finspångs kommun Per Strannelid tror och hoppas att det ändå blir en fortsättning på energirådgivningen i kommunen.
- Det är jättebetydelsefullt att ha energikompetens i kommunen i någon form, säger Per Strannelid och betonar att han just nu jobbar med att ta fram en kommunal energiplan.
Att samarbetet mellan de östgötska kommunerna upphör till årsskiftet kan, enligt Strannelid, innebära högre kostnader för Finspångs kommun.
- Vi får kanske söka nya samarbetspartner, fortsätter Per Strannelid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om