Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Musikskolan visade upp sig

På torsdagskvällen visade Finspångs musikskola sin stora bredd vid Vårcafé i Mariagården.
Cirka 35 elever i många olika småensembler bjöd på ett varierat program.

Musikskolan visade sin stora bredd på Mariagården i förra veckan. 
FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Musikskolan visade sin stora bredd på Mariagården i förra veckan. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Foto:

FINSPÅNG2004-06-02 06:00
De allra minsta inleder programmet. De är ungefär fem,sex år och de spelar fiol enligt suzukimetoden, som går ut på att lyssna och härma, istället för att läsa noter.
Det speciella är att suzukieleverna inte bara har en lärare, Lotti Odenhall. Föräldrar är också med under lektionerna. Så även på vårcaféet, där de deltog i en av de fyra korta melodier som den helt underbara trion spelade. I vanliga fall är de flera, men några hade förhinder.
En fascinerande sak var att det går att göra musik på fiolerna bara med stråken, utan att använda fingrarna. I Motorvägsblues var det genom att variera stråkens vinkel mot strängarna som melodin skapades.

Gitarr, flöjt, piano
Två gitarrensembler kunde publiken också avnjuta, likaså tvärflöjt i olika konstellationer. Först spelade tre flöjtister Allegro av av 1600-talskompositören Jean Baptiste Loeilett. Tidigare okänd för mig, men en behaglig bekantskap. Flöjttrion fick förstärkning med två flöjter till och kompletterades med två sångerskor, som framförde Simon & Garfunkels Bridge over troubled water. Soloinsats på flöjt stod också på programmet, liksom soloinsats på piano där Gerswins Rhapsody in blue kunde avnjutas.
En saxduett med piano spelade Too bad blues, som musiklärare Lena Gustafson översatt till Urdålig blues - vilket hon hoppades att det inte skulle bli.
Och Lena behövde inte oroa sig för sina skyddslingar.

Fyrhändigt
Fyrhändigt piano, klarinettsvit med ett stycke som specialskrivits för en ensemble i tyska Finsterwalde och som musikskolan fått särskilt löfte att framföra, och en saxensemble som spelade ur Värmlänningarna var andra inslag i den njutbara konserten.
Musikskolan och dess stödförening stod för arrangemanget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om