Musikalisk tidsresa på kulturarvsdag
Kulturarvsintresserad? I går arrangerade Kulturarv Östergötland och Finspångs Kommun tillsammans en heldag för alla hågade på Folkets Hus. Ett 80-tal anmälda kunde lyssna på en rad föreläsare.- Det kommer både kulturarbetare och enskilda, förklarar Christer Öjring.
Kultursekreterare Christer Öjring föreläste om östgötsk rockhistoria. I samband med det passade han på att lotta ut en utgåva av Finspångsbandet "Fjorton" med tillhörande texthäfte. "Det är en raritet, det finns inte många exemplar av den här. Den som går härifrån idag med den skivan kan vara stolt", säger han. Foto: Ann Björling
Foto:
Musikarv
Finspångsbandet "Fjorton" var på 60-talet ett av de största svenska banden. I särklass Finspångs mest kända. Med sin Beatlesinspirerade musik skördade de stora framgångar och åkte på turné runt om i världen. En av bandmedlemmarna var inte helt okände Olle Nilsson, numera en av frontfigurerna i Norrköpingsbandet Liverpool.
- Dom var väldigt stora under åren 1965-68. Dom åkte till London och spelade in en fullängdsskiva i legendariska "Advision Studio". Att spela in en LP på den tiden var väldigt unikt, berättar Öjring.
Hällestad Bergslag
Ett annat av inslagen på kulturarvsdagen var berättelsen om Hällestad Bergslag. Hällestad Hembygdsförening, med pensionerade skogstjänstemannen Jan-Erik Carlström i spetsen, berättade om hur den gamla gruvstugan från 1600-talet renoverades och började användas till utställningslokal för bygdens historia.
- Det finns inget värre än när man upptäcker att det står helt oanvänt. Så vi samlade in alla fantastiska historier om och kring denna gruvstuga.
Det ena ledde till det andra, en utställning blev till och så småningom även ett folklustspel.
- Det är viktigt att vi kommer ihåg vad Hällestad Bergslag har betytt i Sverige. Vallonerna som kom till Sverige under 1600-talet var skogsarbetare och kolare. Dom kom till Finspång först. Jag tvekar inte att säga att det är av riksintresse, säger Jan-Erik Carlström.
Intresserade
Kulturarvsdagen är ett arrangemang som genomförs på olika platser runt om i Östergötland. Oftast välbesökta av kulturarvsintresserade ortsbor.
- Vi har haft folk från hela länet här idag, både kulturarbetare och enskilda. Folk har överlag blivit mer intresserade av kulturarv och hembygdshistoria. Kulturarv som en upplevelse har blivit väldigt populärt, säger Christer Öjring.