Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Muren runt slottsparken räddas från att bli ruin

Muren runt slottsparken i Finspång håller på att repareras just nu.
- Annars hade den rasat så småningom, säger länsantikvarie Bengt Häger.

– Nu håller muren tills någon långtradare brakar in i den uppifrån, säger Håkan Molander, som under en månad har arbetat med förstärkningen av muren.

– Nu håller muren tills någon långtradare brakar in i den uppifrån, säger Håkan Molander, som under en månad har arbetat med förstärkningen av muren.

Foto:

FINSPÅNG2004-07-21 06:00
Den 44 meter långa muren har troligtvis stått längs Slottsvägen sedan 1800-talets första hälft. Åren har gått och muren har sakta men säkert börjat luta innåt. Nu förstärks de 12 värsta metrarna av muren, precis vid bron där Kanalgatan kommer ut på Slottsvägen, så att muren inte ska rasa.
Arbetet har pågått i cirka en månad och beräknas vara färdigt inom några veckor. Då har muren fått nytt fundament, stålpelare och en vall på insidan. Det ska bli samma höjdnivå på båda sidorna av muren, tidigare har det skilt en halvmeter. Ett räcke placerat vid trottoarens utkant ska skydda både muren och gångtrafikanter från bilar.

Muren engagerar
- Finns det något som engagerar Finspångsborna så är det den där muren, säger Bengt Häger.
Han berättar om hur han blev nerringd när en bil körde rakt in i muren.
- Att den inte brakade då är märkligt, säger han.
Det är Demag Delaval Industrial Turbomachinery, DDIT, som rustar upp muren. Hela reparationen kostar 950 000 kronor och DDIT har beviljats statsbidrag på 450 000 kronor.

Tung trafik
"Tegelmuren utgör en viktig del av byggnadsminnet Finspångs slott, har dessutom betydelse för hela områdets kulturmiljö, varför ett bidrag är motiverat", skriver länsstyrelsen i sitt bidragsbeslut.
Anledningarna till att en reparation behövdes är flera. Dels beror det på den tunga trafiken som dagligen passerar muren, dels på en asfalterad trottoar som gjorts direkt emot muren och därför förstör dräneringen.
Arbetet med muren har skett i samråd med Finspångs kommun. Muren runt slottsparken har varit under uppsikt ända sedan 1950-talet och de senaste tio åren har trästöttor hjälpt den att orka hålla sig uppe. Nu ska den förhoppningsvis klara av det helt på egen hand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om