Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet gick på torsdagen ut med att de vill styra Finspångs kommun under den kommande mandatperioden. Trion ville också ha med Miljöpartiet och hade då fått majoritet i kommunfullmäktige. Nu blev det inte så.
– Nej, vi har tappat nästan en tredjedel av våra röster och ett av våra två mandat i kommunfullmäktige och känner därför att vi inte riktigt har Finspångsbornas förtroende att vara med och styra. Vi avstår därför från att ingå i majoritet för att fokusera på att bygga upp vårt förtroende hos väljarna igen, säger MP:s gruppledare Herman Vinterhjärta, som fortfarande är miljö- och samhällsbyggnadsråd ett tag till.
Han är ändå glad över att ha fått frågan om att ingå i en tänkt majoritet tillsammans med S, KD och C.
– Ja, vi tolkar det som att vi upplevs som samarbetsvilliga, konstruktiva och ansvarstagande. Vi hade gärna styrt tillsammans med dem om vårt eget valresultat sett bättre ut. Vi tror fortfarande på ett hållbart Finspång, där barn får ta plats och känner att vi faktiskt kommit en bra bit på vägen de senaste fyra åren, även om vi önskat att vi kommit ännu längre. Vi hoppas att det nya styret kommer att fortsätta på den inslagna vägen, vilket vi givetvis kommer att hålla extra koll på genom ett aktivt arbete i kommunfullmäktige, berättar Vinterhjärta och fortsätter:
– Med det sagt tror vi att S, KD och C har goda förutsättningar att leda Finspång i rätt riktning och önskar dem lycka till.
Vänsterpartiet, som gjorde ett stabilt val och behöll sina fyra mandat i kommunfullmäktige, mister sin ställning som ett av de styrande partierna i Finspång. Detta trots att de ville vara med.
– Vi hade varit beredda att fortsätta i någon form av konstellation, men uppenbarligen har man valt en annan väg, säger gruppledaren och utbildningsrådet Stefan Carlsson (V).
Vad tycker du om de åtta åren av samarbete med S och MP?
– Vi har haft ett bra och konstruktivt samarbete, där alla tre partier har fått göra avtryck på den politik förts. Med KD och C istället för V och MP är risken stor att det blir en mer högerinriktad politik, vilket kommer att märkas i de beslut som tas.
Känns det surt att inte längre få vara med i den innersta beslutande kretsen?
– Framförallt för att vi har massa bra saker på gång i till exempel skolan. Det hade förstås varit kul att få vara med i den processen även fortsättningsvis. Nu blir det opposition för oss istället och vi kommer säkert att kunna påverka politiken med egna förslag även med den utgångspunkten, säger Stefan Carlsson.