Motivationspedagog ska coacha arbetslösa
Beställarförbundet vill hjälpa personer med lönebidragstjänster och OSA-anställningar att gå vidare till studier eller "riktiga" arbeten. Därför finansieras nu en projektanställning som motivationspedagog.
Denna arbetsträning beskrivs som ett steg i vad som fått heta en sysselsättningstrappa. Det översta steget på trappan är en "riktig" anställning eller studier. Näst överst finns lönebidragstjänster och OSA-arbeten.
Då beställarförbundet förra året gav en arbetsgrupp med representanter från sysselsättningsenheten, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten, i uppdrag att föreslå vägar i sysselsättningstrappan visade det sig att lönebidragstjänster och OSA-arbeten utgör en propp i systemet.
Detta beror bland annat på att en del människor kan se de ovan nämnda tjänsterna som långvariga och på att det är svårt att hitta bra platser för ett större antal lönebidragsanställningar. Detta gör att människor riskerar att fastna i systemet, att de inte kommer ut på den "riktiga" arbetsmarknaden trots att de kanske skulle ha den möjligheten. Det gör också att det blir svårt för dem som finns på trappsteget under att komma vidare ett steg till.
För att komma till rätta med problemet föreslog arbetsgruppen att en motivationspedagog/coach skulle få arbeta med denna fråga. Nu har också beställarförbundets politiska styrelse beslutat att en motivationspedagog ska anställas.
Motivera människor
- Det är givetvis inte vi som anställer, men vi finansierar det här. Det här är ett sätt att försöka motivera människor att gå vidare till studier och arbeten, säger beställarförbundets ordförande Peter Fransson (s).
Beställarförbundet beslutade att avsätta 200 000 kronor till en projektanställning av en motivationspedagog under sju månader.
Enligt tjänstemannaskrivelsen inför beslutet finns det mellan 30 och 40 personer som kan bli aktuella för motivationspedagogen att arbeta med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!